Hat över nätet anmäls i allt högre grad. Arkivbild.
Hat över nätet anmäls i allt högre grad. Arkivbild.

Våg av anmälningar om hat på nätet

Sedan i våras har en våg av anmälningar om hat- och hetsbrott på sociala medier kommit in till polisen.

ANNONS
|

Det talas mycket om rasistiska inlägg och kommentarer i sociala medier, men det är få inlägg som anmäls till polisen. Tills nu. Sedan i våras har en våg av anmälningar om hets mot folkgrupp, specifikt på sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter, kommit till polisen.

- I år kommer det att bli en dramatisk ökning av anmälda fall av hatbrott i sociala medier. Nu har vi 101 anmälningar om inlägg bara på Facebook, säger Shari Tingman, utredare på Demokrati- och hatbrottsgruppen vid polisen i Stockholm.

ANNONS

Tidigare få fall

Vanligtvis hanterar de en handfull ärenden åt gången.

Enligt en sammanställning av polisens Nationella operativa avdelning (Noa), har det under årets första sju månader kommit in 1177 anmälningar om hets mot folkgrupp totalt. Majoriteten av dessa, eller 3 av 4 handlar om hets mot folkgrupp som uttryckts i kommentarer i sociala medier.

Enligt flera poliser TT talat med är det tydligt att det är en grupp personer som tröttnat på hatfulla kommentarer och beslutat sig för att anmäla. Det har de också sagt, rakt ut till polisen.

- Det är några personer som står bakom nästan alla anmälningar. De granskar olika sidor på Facebook och tar skärmdumpar och polisanmäler, säger han.

Personerna bakom anmälningarna vill vara anonyma för att undgå trakasserier och hot.

Även bland unga har antingen viljan att tala om övergrepp eller själva fenomenet ökat. Enligt en ny rapport från Friends, som Göteborgs-Posten skriver om, har var femte tjej i åldern 10–16 blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet och generellt har olika slags digitala övergrepp på unga blivit vanligare jämfört med tidigare år.

ANNONS

Skyller på andra

Ofta är förövaren en klasskompis, en partner eller en före detta partner som använder sociala medier och mobiltelefoner som verktyg för att utöva hot, våld och kontroll.

Men ytterst få fall av rasistiska eller missaktande uttalanden i sociala medier har lett till åtal enligt åklagare TT talar med. Ingen av de poliser vi talar med kan berätta om fall som lett till åtal.

Problemet att driva fall till åtal har främst varit att personer skyller på att någon annan, utan deras vetskap, skrivit inlägget.

- Det kan till exempel vara så att personen säger att "den kvällen hade jag fest hemma. Någon kompis måste ha gjort det där inlägget". Då får vi lägga ner utredningen, säger Shari Tingman.

TT
Fakta: Hatbrott statistik

Under 7 första månaderna av 2017 har 1177 anmälningar om hets mot folkgrupp kommit till polisen.

429 av dessa gällde inlägg på Facebook.

436 gällde inlägg på Instagram.

6 gällde inlägg på Twitter.

2016 gjordes totalt 994 anmälningar om hets mot folkgrupp.

I juni föreslog regeringen att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras.

ANNONS