Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sahlgrenskas akutmottagningar (Sahlgrenska, Mölndal och Östra) tog emot flest patienter i Sverige förra året. Bild: Måns Langhjelm
Sahlgrenskas akutmottagningar (Sahlgrenska, Mölndal och Östra) tog emot flest patienter i Sverige förra året. Bild: Måns Langhjelm

Västra Götaland har längst akuttider – för tredje året i rad

För tredje året i rad visar Socialstyrelsen att akutmottagningarna i Västra Götaland har längst väntetider i landet. Dessutom ökar antalet besök.
– Vi har väldigt bra sjukvård i Sverige när man väl kommer till, men vi har ett bekymmer med väntetider. Man tappar ju förtroendet för vården, säger Mats Granberg, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Det är på akutmottagningarna i Västra Götaland som man får vänta längst i Sverige. Förra året fick hälften av regionens patienter vänta mer än en timme och tolv minuter på en läkarbedömning, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

Det är visserligen en förbättring jämfört med den senaste kartläggningen, då snittväntetiden i Västra Götaland låg på en timme och 43 minuter. Men jämfört med andra regioner är skillnaden stor: i Norrbotten låg medianväntetiden under 25 minuter vid de flesta sjukhus. Näst längst tider har Halland.

LÄS MER: Sahlgrenska korat till landets sämsta universitetssjukhus

Enligt Mats Granberg, sakkunnig inom läkefrågor på myndigheten, beror akutväntetider generellt främst på antal patienter, arbetsorganisationen och hur man arbetar samt vilken bemanning och kompetens man har.

Västra Götaland har haft Sveriges längsta akuttider de senaste tre åren.

– Varför går inte att säga generellt, det är en kombination av de här orsakerna, vad man har fokus på och vad man har problem med, säger Mats Granberg.

LÄS MER: Så kapade akuten väntetiderna i sommar

Det Socialstyrelsen har noterat är att storstadsområden ofta går hand i hand med stora akutmottagningar.

– Oavsett var i landet man är ser vi att det finns korrelation mellan storlek och mottagning, alltså ju fler patienter och ju större akutmottagningar desto längre tider. En enkel slutsats av det är att det blir svårhanterligt när det är för stort, säger Mats Granberg.

Absolut flest akutbesök fick Region Stockholm, nära 400 000, och det är en siffra som har minskat de senaste tre åren. Västra Götaland fick näst flest besök, nära 300 000, men där har antalen besök i stället ökat under samma tidsperiod.

Sahlgrenska universitetssjukhuset är dessutom det sjukhus som tar emot flest besök i landet, 108 700, men då räknas akutmottagningarna på Sahlgrenska, Mölndals sjukhus och Östra sjukhuset med. Därefter är det Sankt Görans sjukhus i Stockholm som tar emot flest med 91 200 besök.

LÄS MER: Här är läkarnas hårda kritik mot SU

"Man tappar förtroendet för vården"

Få tycker att det är kul att behöva vänta länge på en läkarbedömning, men i vissa fall är en lång väntetid värre än i andra.

– Har man en lindrig åkomma där man kanske vrickat foten är det inte kul att sitta där och kanske ha ont, men man lär ju inte bli sämre. Är det en allvarlig åkomma har man inte de här långa väntetiderna, har du bröstsmärtor åker du in på akuten direkt, säger Mats Granberg och fortsätter:

– De äldre patienterna är de som lider mest av långa tider. Många som kommer in har blivit sämre i sina andra sjukdomar, då får ligga alldeles för många timmar på en hård brits och om de inte var förvirrade innan lär de bli det då. I den här åldersgruppen läggs den absoluta majoriteten in och då är det onödigt att ligga och vänta åtta till tio timmar på akutmottagningen.

Även om det inte är nödläge kan dessutom långa väntetider på akuten påverka folks tillit till vården.

– Man tappar ju förtroendet för vården, det är ett problem. Vi har väldigt bra sjukvård i Sverige när man väl kommer till, men vi har ett bekymmer med väntetider dels på akutmottagningar och dels på planerande verksamhet, säger Mats Granberg.