Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens dagliga myndighetsgemensamma pressträff om om covid-19. Bild: Pontus Lundahl/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens dagliga myndighetsgemensamma pressträff om om covid-19. Bild: Pontus Lundahl/TT

Västra Götaland bakom plötsliga ökningen av coronafall i hela Sverige

Sverige har fått ett uppsving av antalet personer som rapporteras bli sjuka i corona – och merparten av det beror på smittspridningen i Västra Götaland.
– Den här tendensen vi ser i Västra Götaland är viktigt att vi får kontroll på, säger stadsepidemiolog Anders Tegnell.

Den senaste tiden har kurvan över antalet inrapporterade fall i coronaviruset planat ut men på torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten framgick det att antalet börjat öka igen.

– I Sverige kan vi se att vi har ett uppsving nu på slutet tyvärr, säger stadsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi ser ökande fall igen, som inte är i vård- och omsorgspersonal utan i övriga, som bland annat är personer som läggs in eller provtas av medicinska skäl.

LÄS MER: Fler ska få testa sig - men ring först för att få ta prov

Oroväckande trend

Redan i förra veckan larmade Sahlgrenska universitetssjukhuset om en oroväckande trend: Antalet inlagda fall på sjukhuset hade plötsligt börjat öka igen.

Anders Tegnell tog upp detta när han redogjorde för att kurvan för Sverige har börjat öka.

– Det är en stor del av ökningen som kommer från Västra Götaland, säger han.

– Vi har en dialog med dem (Västra Götalandsreigonen) för att försöka förstå vad som har hänt. Här har vi ökad smittspridning med fler inläggningar inom sjukvården också.

Oklar orsak bakom

Exakt vad som orsakar ökningen är i nuläget oklart.

– Vi får analysera närmare vad det egentligen beror på, säger Anders Tegnell.

– Den här tendensen vi ser i Västra Götaland är det viktigt att vi får kontroll på.

Bakgrunden till att Sveriges siffror plötsligt börjat öka skulle kunna ha viss koppling till de närmaste veckorna, menar Tegnell.

– Det handlar om att minska våra sociala kontakter, det är just den delen som är viktigast att man åtgärder och allt annat är sekundärt. Den ökning vi ser har viss koppling till de gångna helgerna och kan hänga samman av ett mönster av att fler rör sig ute och ses. säger han.