Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: David Scherman

Värmen orsakade tågförseningar

Det är förseningar på flera tågsträckor i Västsverige under onsdagen på grund av värmen. Bland annat är det förseningar mellan Göteborg och Stockholm efter en gräsbrand i Hallsberg.

Värmen har ställt till det för tågtrafiken på flera håll i landet och många tåg i Västsverige har drabbats av förseningar. Bland annat är det stopp i tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad under kvällen på grund av en så kallad solkurva, vilket innebär att rälsen är för varm för att åka på.

– När metallen blir varm släpper rälsen helt enkelt, där den ska vara rak blir den då som en kurva och då kan man inte köra där då tågen riskerar att spåra ur, säger Katarina Wolffram, vid Trafikverkets pressjour.

På sträckan mellan Uddevalla och Strömstad är det tågen på Bohusbanan som ställs in från Uddevalla och norrut. Enligt Trafikverket är det fem tåg som är berörda.

Förseningar mellan Stockholm och Göteborg

Även på tågsträckan mellan Härryda och Mölnlycke har drabbats av en solkurva och kommer inte trafikeras under kvällen. Där är det tågen mellan Göteborg och Borås som påverkas på den sträckan.

– Den ska repareras och bli klar till imorgon bitti, säger Katarina Wolffram.

Sedan tidigare under onsdagen är det även förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter en gräsbrand mellan Hallsberg och Örebro.

– Det har varit gränsbränder mellan Hallsberg och Örebro, och ett tåg som fastnade där står där och blockerar ett av spåren. Så det är förseningar på den sträckan, säger Katarina Wolffram.

Fortsatta problem under värmen

Enligt henne kan gräsbranden ha orsakats av att ett tåg bromsat in och det bildats gnistor som tänt eld på gräset.

Tågproblemen väntas fortsätta i samband med att värmen håller i sig.

– Förhoppningsvis ska det inte uppstå på samma sträcka eftersom det repareras, men det är inget nytt att vi har problem med solkurvor när det blir sommarvärme, säger Katarina Wolffram.