Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Värmebölja väntar Bohuslän – kan bli 30 grader

Juli månad kan komma att slå nya värmerekord. Framåt helgen väntas temperaturer på uppemot 30 grader dra in över den svenska västkusten – för att sedan öka ytterligare.
– Det kommer att bli betydligt varmare än nu, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Under veckan drar en ny värmebölja in över Europa. I Madrid kan temperaturerna nå 37 grader, i Berlin 34 grader, i London 33 grader och i Frankrike väntas temperaturerna nå över 40 grader.

Även i Sverige och Bohuslän blir det hett. Redan på tisdagen stiger temperaturen och framåt fredag och lördag kan Bohuslän räkna med temperaturer på uppemot 30 grader.

– Det kommer att bli betydligt varmare de kommande 3-4 dagarna och det kan fortsätta att trappa upp efter det, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Kommer hålla i sig

Den genomsnittliga värmen såhär års brukar ligga på 20 grader, vilket betyder att även detta år kan slå nya värmerekord.

– Vi ligger på 8-10 grader över genomsnittet så det får anses som ovanligt varmt, säger Engblom.

Enligt meteologerna på Foreca kommer värmen att hålla i sig.

– Prognosen är ganska så säker de kommande dagarna, så att det blir uppemot 30 grader till helgen kan jag nästan lova. Sedan vågar jag inte säga hur det blir veckan därefter, men temperaturerna ser ut att hålla i sig, säger Engblom.

Räddningstjänsten förberedd

Under sommaren 2018 rasade flera skogsbränder i Sverige som följd till den extrema värmen och torkan som rådde. Även under våren 2019 har flera skogsbränder uppstått på olika håll i Västsverige. I april startades en skogsbrand utanför Lilla Edet där extra styrkor kallades in, bland annat en helikopter som släppte vattenbomber över branden.

Räddningstjänsten i Uddevalla berättar att de följer väderprognosen dagligen och är väl förberedda inför den varmare och torrare helgen som kommer.

– Det ska bli varmare och torrare till helgen, men vi vill inte gissa i förväg, utan vi håller oss uppdaterade för var dag som kommer och agerar därefter, säger Johan Bäckström, inre befäl på räddningstjänsten.