Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiet hotar fälla Löfven – ställer ultimatum

Vänsterpartiet står fast vid hotet om att fälla Stefan Löfven på frågan om marknadshyror.
Partiledaren Nooshi Dadgostar (V) ger regeringen 48 timmar att agera.
– Vi ger nu regeringen två alternativ och vägar framåt, säger hon.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar gav besked om sitt ultimatum på tisdagsmorgonen. V har sedan tidigare hotat med att fälla regeringen om den gör allvar av intentionerna från januariavtalet mellan S, MP, C och L om att införa fri hyressättning i nyproduktion 2022.

Dadgostar slog fast att hon upprepade gånger försökt få kontakt med både statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf i frågan, men utan att få svar. Och att V därmed går vidare med ett en tidsfrist som löper ut på torsdag klockan 10.

Ultimatum till regeringen

V ger nu regeringen två alternativ – om man vill komma ur konflikten.

– Att man helt enkelt avstår från att förändra hyreslagstiftningen och lägger frågan helt åt sidan eller att regeringen, om den vill diskutera förbättringar på bostadsmarknaden, inleder förhandlingar om detta med hyresgästföreningen, säger Dadgostar.

V anser att hyresgästerna inte har någon talan i det alternativ som ligger nu och att fastighetsägarna getts all makt. Enligt Nooshi Dadgostar räcker det därför inte med att Löfven säger att han ska ”prata med hyresgästföreningen”. Han måste inleda regelrätta förhandlingar för att V ska acceptera det.

– Det ska inte lyssnas till eller vara synpunkter som tas emot, vi talar här om förhandlingar, säger hon.

Vad som sker på torsdag klockan tio, om regeringen och dess samarbetspartier inte lyssnat på V:s krav, vill Dadgostar i nuläget inte säga.

Hon menar att det då blir en ny process som handlar om en misstroendeförklaring mot regeringen. För detta har dock inte V på egen hand det antal ledamöter som behövs. Till det krävs 35 mandat och därmed stöd av sju ledamöter från något eller några andra partier.

Måste ha stöd för att fälla Löfven

Hittills har dock KD och M sagt nej till att ställa upp bakom V, då man menar att V egentligen inte vill fälla Löfven. Därmed återstår enbart Sverigedemokraterna, som tidigare uttalat att man kommer att ta varje chans som ges att fälla regeringen. Dadgostar hoppas dock att M och KD ska ändra sig vid skarpt läge.

Om en misstroendeomröstning trots allt skulle bli av krävs att minst 175 ledamöter ställer sig bakom kravet för att Löfven och hans regering ska falla, vilket innebär att V måste få med sig M, KD och SD för att lyckas.

Statsminister Stefan Löfven har ännu inte kommenterat frågan. Hans presstab meddelar att man kommer ge besked senare.

C: V får ta ansvar för regeringskris

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson kommenterar V:s ultimatum och slår fast att det som nu ska genomföras är fri hyressättning i nyproduktion.

– Hyrorna i befintliga lägenheter kommer inte påverkas, säger han.

Och tillägger:

– För detta finns bred majoritet i Sveriges riksdag. Om Vänsterpartiet vill kroka arm med Sverigedemokraterna och driva Sverige mot en regeringskris och ett extraval så får de ta fullt ansvar för detta.

Det handlar bråket om

• I januariavtalet mellan regeringen samt Centerpartiet och Liberalerna slås fast att fri hyressättning i nyproduktion ska införas under 2022.

• Vänsterpartiet har hela tiden varit starkt kritiskt mot tankarna och har hotat med att fälla regeringen om den gör allvar av planerna. Enligt C och L, som drivit frågan i förhandlingar med regeringen, kommer förslagen i utredningen leda till fler nya lägenheter, medan V anser att det skulle vara starten på en utveckling mot marknadshyror där hyrorna på sikt skulle öka kraftigt och slå mot familjer med små ekonomiska marginaler.

• Nyligen tog justitieminister Morgan Johansson (S) emot en utredning i frågan som bland annat föreslår att hyresvärd och hyresgäst fritt ska kunna komma överens om hyrorna. V anser att detta system skulle göra hyresgästerna väldigt utsatta då dagens system med kollektiva förhandlingar där, Hyresgästföreningen,för hyresgästernas talan, skulle sättas ur spel.