Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Finansminister Magdalena Andersson presenterar årets budget.

Välfylld budget toppas med höjt barnbidrag

Barnfamiljer, pensionärer och studenter får en stor del av regeringens budgetsatsningar på över 40 miljarder. Finansministern avvisar varningar för ekonomisk baksmälla i nästa lågkonjunktur.

Den stora nyheten när statsbudgeten för 2018 lades fram var att barnbidraget föreslås bli höjt med 200 kronor. Tidigare har regeringen presenterat förslag om bland annat sänkt skatt för pensionärer, höjt studiebidrag, höjda bostadstillägg och underhållsstöd för ensamstående föräldrar.

Därmed fylls hushållens plånböcker på med över 13 miljarder kronor. Dessutom blir det färre som får betala statligt skatt än planerat, eftersom regeringen backade från ett sådant skatteförslag för några veckor sedan.

Tar åt sig äran

Finansminister Magdalena Andersson (S) tar åt sig äran för att regeringen nu anser sig ha råd att spendera över 40 miljarder kronor på budgetsatsningar.

- Den borgerliga underskottsekonomin är ett minne blott. Det är ordning och reda i statsfinanserna, säger hon.

Förutom att många hushålls plånböcker nu fylls på, så får vården, skolan, försvaret och polisen också del av de över 40 miljarderna, liksom miljön och klimatet.

Bara 3,4 av de 43,8 miljarder som läggs på satsningar och skattesänkningar är finansierade med skattehöjningar, till exempel en ny flygskatt, skatt på sparande i investeringssparkonton och förmånsbeskattning av privata vårdförsäkringar.

Flera varnar

Oppositionen och flera ekonomer varnar för att regeringen blåser på för mycket och påpekar att när väl nästa lågkonjunktur är här så kan statens finanser försämras snabbt.

Magdalena Andersson påpekar att samtidigt som regeringen nu spenderar många miljarder så betalar man även av 40 miljarder på statsskulden.

- Vi kommer att ha den lägsta statsskulden sedan 1977, säger finansministern.

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson bedömer att regeringen spenderar minst tio miljarder kronor för mycket i budgeten. Han vill i dag inte gå in på vilka av regeringens satsningar som M vill stoppa.

Gillar barnbidrag

Kristersson gillar att försvaret och polisen får mer pengar, samt att pensionärerna får lägre skatt. Han stänger inte heller dörren för höjt barnbidrag utan uppger att barnbidraget är ett bidrag han gillar.

Oppositionen kritiserar även regeringen för att inte passa på att genomföra strukturreformer för att stärka svensk ekonomi på sikt. Framförallt handlar det om att få in lågutbildade invandrare på arbetsmarknaden.

Finansministern lyfter fram satsningar på fler utbildningsplatser till exempel på yrkeshögskolor och yrkesvux som den viktigaste strukturella reformen.

- Det är naivt att tro att nyanlända kan utbildas i kapp, säger Kristersson.

"Farliga klyftor"

Regeringen uppger att stärkt välfärd och minskad ekonomisk ojämlikhet är viktiga mål med budgeten.

- Att inte göra något åt växande klyftor är farligt, säger finansminister Andersson

Hon hävdar att budgetsatsningarna har en tydlig fördelningspolitisk profil.

Barnbidragshöjningen är dock samma för både fattig och rik, men Andersson tycker att det ändå får en fördelningspolitisk effekt.

- Barnbidraget får man under en period i livet när inkomsterna är lite lägre och utgifterna ökar. Mycket pengar går till blöjor och vinteroveraller, säger hon.

Att även till exempel kungafamiljens barn får 200 kronor mer i barnbidrag stör inte finansministern.

- Även kungafamiljens barn går i förskolor och skolor och det är det som är poängen med den generella välfärden, säger hon.