Ivo kritiserar ett gruppboende i Göteborg efter att väktare duschat en av de boende. Arkivbild.
Ivo kritiserar ett gruppboende i Göteborg efter att väktare duschat en av de boende. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Väktare duschade boende – kritik från Ivo

ANNONS

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar ett gruppboende i Göteborg efter att man upptäckt att anlitade väktare bland annat hjälpt till att duscha en person på boendet, skriver Göteborgs-Posten.

Ett vaktbolag anlitades till boendet efter klagomål om utåtagerande beteende hos en av de boende. Under sex månaders tid har vakter varit närvarande vid boendet och från journalanteckningar har väktare hjälpt till med både duschande och tandvård för en enskild boende.

Enligt Ivos utredning framgår det inte om väktarna haft rätt kompetens eller inte för att bemöta personer med funktionsnedsättningar. Myndigheten konstaterar också att tvångs- och begränsningsåtgärder använts i strid mot grundlagsskyddade rättigheter i samband med väktarinsatserna.

ANNONS

Sektorchefen i den aktuella stadsdelsnämnden i Göteborg som ansvarar för boendet säger till GP att man fortfarande använder sig av vaktbolaget men att rutinerna har ändrats.

ANNONS