Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hanna Wigh. Arkivbild.

Utpekad SD-politiker förnekar brott

Den SD-politiker som anklagas för sexuella övergrepp mot Hanna Wigh säger sig ha tagit time out och har lämnat riksdagskansliet. Åklagare har inlett en förundersökning efter en polisanmälan om sexuellt ofredande. Den utpekade riksdagsledamoten förnekar brott.

- Jag befinner mig i en bisarr mardröm, säger han till Expressen.

I en intervju med Aftonbladet förnekar mannen misstankarna.

- Jag har aldrig någonsin begått ett sexuellt övergrepp mot Hanna Wigh eller någon annan för den delen heller, säger han till tidningen.

Riksdagsledamoten säger att han har haft en bra relation med Hanna Wigh och att han betraktat henne som en av sina förtrogna. Han säger även att de har haft en intim relation.

- Vi har haft en sexuell relation som har pågått av och till från 2012. Det har skett på hennes initiativ, på mitt initiativ. Många gånger.

TT har sökt Hanna Wigh. Till Expressen kommenterar hon sin relation med mannen så här:

- Jag vet inte vart det kommer ifrån. Skulle det rättfärdiga det som hände i riksdagen?

- Vi har haft en nära relation och varit nära vänner, men jag vill inte gå in på den biten. Då låter jag Sverigedemokraterna sätta debatten.

Säkra bevisning

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning.

- Dels att vi har fått in en polisanmälan och dels de uppgifter som har förekommit i media de senaste dagarna gör att jag har anledning att anta att det har begåtts brott och därför har jag inlett en förundersökning, säger Maria Sterup, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, som handlägger ärenden runt bland annat domare, åklagare, polismän och riksdagsledamöter.

Nu vidtas utredningsåtgärder för att säkra bevisning. Maria Sterup säger att myndigheten ska ta i kontakt med målsäganden ”för att kunna erbjuda henne stöd i form av ett målsägandebiträde”.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, säger att det var först på tisdagsmorgonen som han fick vetskap om vem den brottsmisstänkte personen är.

- Bakgrunden är att vi på morgonen via partiets presschef fick kännedom om vem det är som Hanna Wigh pekar ut. Då hade presschefen ett möte med honom, och då kom de överens om att göra så här, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till P4 Extra.

- Och sedan kom vederbörande till mig och berättade och sade att han avser att delta fullt ut i den här utredningen, och jag fick nyss besked att han ska ha varit i kontakt med den åklagare som håller i den här undersökningen, fortsätter han.

Den utpekade riksdagsledamoten säger sig ha tagit en paus från riksdagsarbetet.

Straffa henne

Det var TV4:s Kalla Fakta som avslöjade att Sverigedemokraternas Hanna Wigh hoppar av partiet för att bli politisk vilde. Hon uppgav att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp i riksdagens lokaler av en partikamrat och att detta är anledningen till avhoppet.

En manlig riksdagskollega ska ha tagit strupgrepp på Wigh, och kört upp ett finger i hennes underliv, enligt Wigh. Övergreppet ska ha varit ett sätt att straffa henne för att hon avslöjat att en partikollega förskingrat pengar.

Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar den utpekade riksdagsledamoten anklagelserna.

- Jag förhåller mig neutralt i det här men personen anser sig vara falskeligen anklagad, säger Jimmie Åkesson till P4 Extra.

Polisen utreder

SD-ledaren upplever inte att det finns en tystnadskultur inom partiet. I stället anser han att partiet växt fram på ett sådant sätt att det är lättare att höja sin röst inom partiet.

Jimmie Åkesson säger sig också stödja brottsoffret.

- Båda två är riksdagskollegor men om någon är anklagad för ett brott så är det den som går hem. Sedan är det polisen som ska utreda detta, säger han till radion.

Hanna Wighs avhopp innebär att tre kvinnliga riksdagsledamöter lämnat SD på två år. Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson hoppade av 2015 och Anna Hagwall uteslöts 2016.