Annika Strandhäll. Arkivbild.
Annika Strandhäll. Arkivbild.

Utesluter inte pensionsuppgörelse före jul

Socialminister Annika Strandhäll (S) tror att en uppgörelse om pensionerna kan vara möjlig före jul. Men för hennes del måste det vara mer än lite skruvande i detaljer i så fall.

ANNONS
|

- Det är jätteviktigt att vi pratar om en helhetslösning, jag är inte intresserad av att bara skruva lite i någon del, som höjd pensionsålder, till exempel, säger Strandhäll vid en pressträff med riksdagsjournalister.

- Vi hoppas gå i mål, säger hon.

ANNONS

Hon vill inte gå in på vad som är svårast i förhandlingarna mellan de partier som ingår i pensionsgruppen, det vill säga Socialdemokraterna, de fyra borgerliga partierna samt numera också Miljöpartiet.

- Jag kan inte nämna någon enskild fråga som den svåraste, det är helheten, säger Strandhäll.

Hon säger att det också, för de inblandade, gäller att våga ta beslut i ett populistiskt debattklimat.

För hennes eget parti är det extra viktigt att göra något åt de sämst ställda pensionärernas situation och grundpensionen, framhåller hon. Hon understryker att det inte går att lösa det med, om någon skulle tro det, att höja avgifterna till pensionssystemet. Inte i ett läge där medellivslängden ökar så mycket hela tiden.

För pensionssystemets trovärdighet är det också avgörande, enligt Strandhäll, att göra förändringar i premiepensionssystemet. Det är ett system som hon beskriver som varande i fritt fall. Människor ska inte behöva oroa sig för att bli blåsta på sina pengar, understryker hon.

TT
ANNONS