USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer inte till Stockholm i nästa vecka.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer inte till Stockholm i nästa vecka.

USA:s utrikesminister ställer in Sverigebesök

USA:s utrikesminister Rex Tillerson ställer in nästa veckas planerade Stockholmsbesök. Mycket tyder på att han och utrikesminister Margot Wallström i stället möts i Bryssel.

ANNONS
|

- Vi har haft en dialog om ett besök men planerna måste skjutas på framtiden av praktiska skäl, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S), till TT.

Resan till Sverige blir inte av eftersom Tillerson måste stanna i Bryssel efter Natos utrikesministermöte den 5–6 december för ett annat viktigt möte, bekräftar Mark Cameron, pressattaché vid USA:s ambassad i Stockholm. Efter Bryssel är det planerat att Tillerson ska fortsätta till ett möte vid OSSE, Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa, i Wien.

ANNONS

Svensk hjälp?

Men amerikanska UD uppges fortfarande vara angeläget om ett enskilt möte mellan Tillerson och Wallström. Det finns indikationer på att ett sådant sannolikt kommer att äga rum i Bryssel, i samband med Natomötet.

Det är känt att Tillerson bland annat vill diskutera den spända situationen i Nordkorea med Wallström, i ljuset av att Sverige har diplomatiska förbindelser med den oberäkneliga diktaturen och just nu sitter i FN:s säkerhetsråd. När statsminister Stefan Löfven i september mötte USA:s president Donald Trump i New York erbjöd han blågul hjälp med Nordkoreakonflikten.

Tillerson har varit tydlig med att han vill få till en diplomatisk lösning på Nordkoreakonflikten, trots att hans chef Donald Trump kommit med bombastiska uttalanden om att totalförstöra landet. I veckan, efter ännu en robottest, hävdade Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att man nu nått sitt mål om att bli en kärnvapenmakt.

Trupp till Ukraina

På agendan vid ett Tillerson–Wallströmmöte står också konflikten i Ukraina, främst frågan om fredsbevarande trupp i området, samt ämnen som Iran, terrorrörelsen IS och Arktis.

De båda utrikesministrarna har mötts tidigare och uppges komma bra överens.

TT

Fakta: Rex Tillerson

Namn: Rex Tillerson

Ålder: 65 år, född 1952 i Wichita Falls i Texas

Familj: Gift med affärskvinnan Renda St Clair, fyra barn

Karriär: Ingenjören Tillerson började jobba på Exxon Company 1975. 1989 blev han ansvarig för företagets olje- och gasproduktion i stora delar av Texas, Oklahoma, Arkansas och Kansas. 1995 blev han ordförande för Exxon Yemen Inc. 1998 blev han vice ordförande för Exxon Ventures (CIS) och ordförande för Exxon Neftegas. I de rollerna var han ansvarig för Exxons företag i bland annat Ryssland och Kaspiska havet. Mellan 1999 och 2006 fortsatte han att klättra i Exxonsfären och 2006 utsågs han till styrelseordförande och vd för Exxon. Svors in som USA:s 69:e utrikesminister den 1 februari i år.

Övrigt: Tillerson är scout och 2010–2012 var han ordförande för pojkscouterna i USA. 2013 tilldelades han Vänskapsorden av Rysslands president Vladimir Putin.

Källor: Exxon Mobil, amerikanska UD och CNN

ANNONS