Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktora Mentzer med hästen Impala. Bild: Heimo Mentzer, Adam Ihse
Viktora Mentzer med hästen Impala. Bild: Heimo Mentzer, Adam Ihse

Upprördhet bland ryttare efter ridolycka

I torsdags blev en 20-årig ryttare påkörd av en bil. Hästen måste avlivas på plats – och kvinnan fick allvarliga skador. Viktoria Mentzer bor i närheten av olycksplatsen och har haft många diskussioner med bilförare om säkerheten på vägen.
– Bilförare är arroganta, de bryr sig inte, säger hon.

Det var på torsdagen förra veckan som en ryttare och en häst blev påkörda bakifrån av en bil när de red på gamla E6:an i Tanums kommun. Hästen fick så allvarliga skador att den tvingades avlivas på plats. Ryttaren ska ha flugit av hästen och fått allvarliga skador.

LÄS MER: Ryttare påkörd – hästen fick avlivas på plats

Viktoria Mentzer bedriver ridskola i närheten där olyckan inträffade. Hon har bott på gården sedan 1993 och upplever att biltrafikanter blivit allt mer arroganta gentemot hästar och ryttare i trafiken.

– När man kommer som ryttare försöker man få ögonkontakt med föraren. Men bilförarna bara fläskar på. Man ber dem sakta ner men då får man skäll och de tycker inte att man har på vägarna att göra. Jag tycker att den attityden har ökat. Det är inte alla, men en del, säger hon.

I ett Facebookinlägg beklagade hon sig över olyckan och skrev att hon haft en hel del diskussioner med bilförare under sommaren. Inlägget har väckt stort engagemang bland andra ryttare. I kommentarerna till inlägget syns flera kommentarer där ryttare uttrycker att de känner igen biltrafikanternas beteende.

Rider med barn på vägen

Utanför Viktoria Mentzers stall susar bilar förbi på en landsväg med hastighetsbegränsningen 70 kilometer i timmen.

Från gården där ridskolan bedrivs är 70-vägen enda sättet att ta sig till skogen – där Viktoria brukar rida med sina elever. Eleverna är mellan nio och 15 år gamla och rider ofta i grupp.

– Jag måste ge mig ut på den vägen för att komma till skogen. Bilarna susar förbi, ibland ökar de farten liksom. Vägen är krokig där jag bor så när det kommer en bil i 70 där går det rätt fort alltså. Nu får man en tankeställare, vågar jag ge mig ut på vägen med mina ridskolebarn?

"Fullkomligt livrädd"

Hon minns särskilt en händelse där hennes häst blev rädd.

– Jag försökte rida av vägen när en lastbil pumpade på bakom och hästen var fullkomligt livrädd. Föraren har ingen förståelse för att vänta då, det gör inte saken bättre, säger hon.

Viktoria red redan dagen efter olyckan i grannområdet inträffade – och sedan dess har hon varit särskilt försiktig.

– Man blir extra försiktig, nu vänder jag mig om varje gång det kommer en bil bakom mig. Det brukade jag inte, säger hon.

Det säger lagen

Här följer några bestämmelser som Transportstyrelsen anser viktiga att tänka på för den som leder häst, rider eller kör häst och vagn.

• Alla trafikanter ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika olyckor.

• Du ska färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt. Använd vägren, om det finns en sådan.

• Du får inte färdas på gång- eller cykelbanor.

• Du får inte färdas på motorväg eller motortrafikled.

• Hastigheten får aldrig vara högre än att du behåller kontrollen över hästen och kan stanna om det behövs. I vissa särskilda fall ska man hålla tillräckligt låg hastighet, till exempel i skarpa kurvor eller när barn finns vid vägen el

• Bestämmelserna om väjningsplikt och stopplikt gäller. Om du kommer från terrängen in på en väg, har du väjningsplikt.

• Du ska ge tecken när du ska svänga. Tecken ges enklast genom att man räcker ut handen, som när man cyklar.

• Om du kör med vagn eller släde under mörker, ska du ha lykta med vitt ljus framåt, lykta med rött ljus bakåt, orange reflex åt sidorna och två röda reflexer baktill.

Källa: Transportstyrelsen

Ryttaren Viktorias önskemål till bilförare

• Sakta ner när du ser en ryttare och häst

• Försök få ögonkontakt med ryttaren

• Lyssna in ryttarens signal eller tecken

• Visa respekt