Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uteserveringarna fick lov att öppna extra tidigt i år. Bild: Janerik Henriksson, Nils-Petter Nilsson
Uteserveringarna fick lov att öppna extra tidigt i år. Bild: Janerik Henriksson, Nils-Petter Nilsson

Uppmaningen: Sprid ut er på uteserveringarna

Under tisdagens presskonferens påminde statsepidemiolog Anders Tegnell om vikten av avstånd mellan restaurangbesökare – även utomhus. Några exakta mått var det dock inte tal om.
– Vi tycker inte det är speciellt meningsfullt, sa Tegnell.

Under tisdagen hade 114 nya dödsfall av personer smittade med covid-19 rapporterats i Sverige och totalt har nu 7 693 personer bekräftats bära på smittan i landet. I Västra Götalandsregionen är det sammanlagda dödstalet 26.

För att förhindra trängsel och därmed spridning av det nya coronaviruset är det sedan drygt två veckor tillbaka enbart tillåtet med bordsservering på barer och restauranger. Näringsidkare i branschen har också uppmanats att glesa ut mellan borden.

Detta gäller även uteserveringar, påminde Anders Tegnell om under tisdagens presskonferens.

– Och det finns förstås ett individansvar även här, sa han.

På frågan om hur långt ifrån varandra borden ska stå svarade Tegnell:

– Vi har bestämt oss för att inte sätta upp något meterantal, vi tycker inte det är speciellt meningsfullt.

I stället gäller minst en armlängds avstånd enligt statsepidemiologen. Han klargjorde också att avståndet mellan människa och tallrik inte spelar lika stor roll eftersom viruset främst sprids mellan människors luftvägar.

– Om man äter upp viruset och det kommer ner i magen så dör det, sa Anders Tegnell.

Färre döda i Norge

På måndagen deklarerade Norges hälsominister att de har coronasmittan under kontroll. Detta ställde sig Anders Tegnell dock tveksam till.

– De har inte någon jättestor ökning längre, men man har fortsatt en ökning, och det trots att man har väldigt mycket inskränkande regler på plats.

LÄS MER: Alkoholstopp upprör i Oslo: "Är jättearg"

Faktum är dock att grannlandet i väst har färre dödsfall. Detta har enligt Anders Tegnell två huvudorsaker: I Norge är en större andel av de smittade yngre, samtidigt som de haft väsentligt mindre spridning på sina äldreboenden.

Det innebär inte att Sverige borde ha gjort som Norge och infört besöksförbud på äldreboendena tidigare enligt Anders Tegnell.

– Det är mer komplicerat än så. I praktiken slutade besöken ungefär samtidigt i Norge och Sverige så det är inte där skillnaden ligger.

LÄS MER: "Norska lösningen kan inte fungera på sikt"

LÄS MER: Så hanterar de nordiska länderna viruset

Ständiga diskussioner

Norsk media på plats undrade också om det pågår någon diskussion kring huruvida man löst coronafrågan på bästa sätt internt inom Folkhälsomyndigheten.

– Vi har kontinuerliga diskussioner varenda dag om det vi gör är rätt eller inte inte, om vi behöver göra någonting mer eller någonting annorlunda. Vem som gjort rätt eller fel är jättesvårt att veta. Olika länder har gjort väldigt mycket olika saker, och har upplevt väldigt mycket olika effekter eller icke-effekter av det, svarade Anders Tegnell.

Han konstaterade också att en allt mindre andel av personerna som smittas av det nya coronaviruset är från Europa. Det beror på att epidemin saktat ner kraftigt i Italien och Spanien, de länder i Europa som haft flest fall, samtidigt som den ökar rejält i USA.

Fakta: Döda och smittade av covid-19, inrapporterade fall

Världen: 1,32 miljoner fall, 74 000 döda

Europa: 608 000 fall, 51 000 döda

Sverige: 7 693 fall, 591 döda. 640 har vårdats på IVA vid något tillfälle.

Källa: Folkhälsomyndigheten 7 april

Västra Götalandsregionen

119 inlagda patienter, 44 på IVA. Totalt 26 döda.

Källa: Västra Götalandsregionen 7 april