Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson mötte Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm innan påskhelgen.
Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson mötte Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm innan påskhelgen. Bild: Anna Tärnhuvud

Uppgifter: Finland och Sverige kan skicka ansökan samtidigt

Finland och Sverige kan ge besked om en gemensam ansökan till Nato i mitten av maj, uppger den finska tidningen Iltalehti.

ANNONS
|

Enligt Iltalehti förbereder Finland och Sverige sig för att ansöka om Nato-medlemskap samtidigt.

Enligt uppgifterna ska den eventuella ansökan tillkännages redan i mitten av maj, någon gång mellan 16 och 22 maj. Den veckan gör Finlands president Sauli Niinistös ett statsbesök i Sverige.

Enligt Expressen bekräftar svenska regeringskällor uppgifterna och att det finns en överenskommelse mellan länderna.

Sverige snabbar på

Förra veckan fick regeringen riksdagens klartecken att snabba på den säkerhetspolitiska analys som görs, så att den är klar redan den 13 maj. Det handlar om att ligga mer i fas med Finland, som var klar med sin analys redan innan påskhelgen.

ANNONS

– Den politiska situationen och den militära situationen i Ukraina fortsätter ju att försämras. Dessutom har man i Finland kommit ut med sin analys, så det finns ett starkt tryck på att även vi i Sverige ska komma med vår analys, sade utrikesministern Ann Linde i en intervju med Ekot förra veckan.

Inom Socialdemokraterna pågår just nu diskussioner kring om partiet ska ändra ställning i frågan om Nato. Men i slutändan är det partistyrelsen som tar beslutet. Den interna dialogen avslutas den 12 maj, och tidigast då, men senast den 24 maj ska S ta beslut om Nato-frågan.

I fredags hade partiet ett långt möte om fördelar och nackdelar med att gå in i försvarsalliansen.

M, C, L och KD är redan för ett medlemskap, och SD är positivt om Finland säger ja. Men S-beslutet är avgörande för om ansökan ska lämnas in redan i sommar, före valet, och ett eventuellt maktskifte.

ANNONS