Statsminister Magdalena Andersson väntas tillkännage upphävandet av de rådande  restriktionerna på torsdagen.
Statsminister Magdalena Andersson väntas tillkännage upphävandet av de rådande restriktionerna på torsdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Uppgifter: Alla restriktioner lyfts 9 februari

Enligt uppgifter till Expressen kommer alla tvingande restriktioner lyftas den 9 februari. Regeringen väntas fatta beslut på torsdagen och senare ge besked under en pressträff med statsminister Magdalena Andersson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Sverige tycks gå samma väg som grannländerna och ser nu ut att avskaffa alla rådande tvingande restriktioner från och med 9 februari.

Enligt Expressen innebär det att de allmänna råden kvarstår med fokus på ovaccinerade.

I mitten av december började smittspridningen öka i landet, vilket ledde till en rad nya begränsningar i samhället. Den 23 december kom den första raden restriktioner innan regeringen beslutade 12 januari att skärpa restriktionerna ytterligare, vilket bland annat inneburit att restauranger tvingas stänga klockan 23.

Onsdagen 26 januari berättade socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på en gemensam pressträff att merparten av restriktionerna skulle kunna lyftas om smittoläget tillät.

ANNONS

Ej samhällsfarlig?

På Folkhälsomyndigheten pågår ett intensivt arbete in i det sista inför beskedet.

Det som framförallt diskuteras på Folkhälsomyndigheten är om man också ska lämna in en hemställan till regeringen om att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Om smittan är klassad som en samhällsfarlig sjukdom ökar smittskyddsläkarens befogenheter, till exempel genom att kunna besluta om tvångsisolering av personer som inte följer förhållningsregler. Klassificeringen gör det också möjligt för Folkhälsomyndigheten att till exempel spärra av ett begränsat område om smittkällan är oklar.

LÄS MER:Restriktioner kan lättas även om smittan tycks öka

Har upphävt

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att Sverige ”relativt snart” kommer att besluta kring huruvida covid-19 ska som en samhällsfarlig sjukdom.

I Danmark klassas covid -19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom och de allra flesta restriktioner upphävdes den 1 februari, trots att smittspridningen fortfarande är hög. Även i Norge upphörde många restriktioner den 1 februari.

Enligt Folkhälsomyndighetens scenarion för smittspridningen väntas en topp i slutet av januari på antingen 45 000 eller 69 000 fall per dygn beroende på utvecklingen. Den första februari rapporterades drygt 39 000 nya fall till Folkhälsomyndigheten.

Andelen vaccinerade av befolkningen tolv år eller äldre med minst två doser var på onsdagen 83,6 procent.

Fakta: Gällande restriktioner

Vid 20–50 personer i publik inomhus ska det enbart vara sittande deltagare, max 8 per sällskap och 1 meter mellan sällskapen.

Vid fler än 50 ska även vaccinationsbevis användas.

För mässor inomhus med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Offentliga tillställningar och mässor inomhus får ha maximalt 500 deltagare.

Kan tillställningen delas upp i sektioner gäller maxtaket per sektion.

Mässor behöver också beräkna maxantal deltagare utifrån kravet 10 kvm/person.

Vid religionsutövning kan deltagare anvisas ståplats

Restauranger ska stänga klockan 23. Alkoholservering upphör klockan 22.30.

Sällskap på restaurang får uppgå till högst åtta personer

Avståndet mellan sällskap ska uppgå till minst en meter.

På restauranger med uppträdande, till exempel konsert, är enbart sittande deltagare möjligt.

Tak på 20 personer för privata fester i hyrda lokaler

För minnesstunder vid begravningar är taket på 50 personer.

Affärer måste beräkna maxantal besökare utifrån kravet 10 kvm/person

10 kvm/person gäller även gym, bad, museer, konsthallar, och nöjesparker

Långväga kollektivtrafik ska så långt möjligt säkra att varje resenär har en sittplats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS