Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den misstänkte var bara 16 år då han greps efter ett flertal intrångsattacker mot Swedbank och Nordea. På tisdag kommer han att åtalas. Arkivbild.

Unikt åtal om cyberattacker mot banker

Nästa vecka väcks åtal mot en tonåring i Växjö som misstänks ligga bakom cyberattacker mot Swedbank och Nordea för två år sedan. Åtalet är det första i sitt slag, enligt Åklagarmyndigheten.

Den misstänkte var bara 16 år när han greps i samband med husrannsakan efter ett flertal så kallade ddos-attacker mot de båda storbankerna.

Åklagare och polis misstänker att fler personer låg bakom, men vilka dessa var är okänt. Ett stort antal bankkunder drabbades av att bankernas hemsidor inte fungerade som de skulle. Åklagare Anna Svedin väljer att åtala för grova dataintrång. Banker är särskilt skyddsvärda mål och i det här fallet rubbades allmänhetens tillit till bank- och betalsystemet, konstaterar hon i ett pressmeddelande.

Att utredningen dragit ut på tiden beror på att den varit tekniskt komplicerad och på att utredarna har behövt vända sig till både Storbritannien och Frankrike för rättshjälp.