Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Arkiv: Teckning. Bild: Cecilia Welin
Arkiv: Teckning. Bild: Cecilia Welin

Ungdomsbråket stängde fritidsgården Ungdomens Hus i Tanum

Hot på sociala medier, oroligheter ute i samhället och uppgörelser i slagsmålsform fick fritidschefen Birgitta Sparre att stänga ungdomsgården i Tanum hela veckan.

– Det är inte en acceptabel utveckling att unga hotar varandra och det ska i vart fall inte ske på eller i närheten av våra ungdomsgårdar (Tanum har fyra stycken), säger hon med vana från liknande bekymmer som rektor och kulturchef på andra håll.

Det var efter att ungdomsgrupper under kvällen den 16 november samlats bakom ungdomsgården för att slåss med varandra och handgripligen lösa konflikter, som kultur- och fritidschefen Birgitta Sparre fick nog.

I samband med personal fattade hon beslutet att stänga ungdomsgården i Tanum en hel vecka och kallade föräldrar och personal till möte.

– Ungdomens Hus ska vara en trygg plats att gå till och från och att vistas på, säger hon och drar sig inte för att också peka på föräldrarnas ansvar.

– Vi måste alla samverka som vuxna, prata med varandra och med ungdomarna om vad som händer i deras vardag, konstaterar Sparre.

Hon menar att kontakten med föräldrar i det sammanhanget blir väldigt viktig för det fortsatta arbetet med fritidsgårdarna.

– Ihop med skolan, vårdnadshavare och polis vill vi arbeta med en gemensam värdegrund. Därför tar vi paus på fritidsgården.

Under onsdagskvällen mellan 18 – 20 bjöd hon in föräldrar till Ungdomens hus för diskussion med fritidsledarna om de uppkomna bekymren och värdegrunden.