Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En undersköterska på ett kommunalt vårdboende i Malmö lät en vårdtagare testamentera sina tillgångar till henne – och plockade ut "arvet" i förskott. Arkivbild.

Undersköterska tog ut "förskott på arvet"

En undersköterska på ett kommunalt vårdboende i Malmö lät en av de boende skriva ett testamente till hennes förmån, trots att det inte är tillåtet. Och redan medan vårdtagaren fortfarande levde plockade hon ut över 100 000 kronor från hans konto, rapporterar Sydsvenskan.

Det var 2008 som strokepatienten flyttade in på vårdboendet. Trots att varken Socialstyrelsens riktlinjer eller vårdgivaren tillåter att vårdpersonal får ärva en vårdtagare, skrevs testamentet på med två kollegor som vittnen. När patienten tilldelades en god man upptäckte denna att över 100 000 kronor tagits ut från mannens konto det senaste året. Den gode mannen gjorde en polisanmälan, som dock lades ned.

När patienten avled 2016 och bouppteckningen gjordes, fanns inga pengar kvar. Undersköterskan hävdade att hon haft mannens tillåtelse att ta ut pengarna, och att det "var ett förskott på arvet".

Den avlidne mannens närmaste släkting har polisanmält händelsen en andra gång, skriver tidningen.