Ulf Kristersson (M) är Sveriges nye statsminister.
Ulf Kristersson (M) är Sveriges nye statsminister. Bild: Anna Tärnhuvud

Ulf Kristersson (M) vald till ny statsminister

Ulf Kristersson, 58, har valts till Sveriges nya statsminister och väntas på tisdagen presentera sin nya regering. – Jag är otroligt stolt, glad och tacksam över förtroendet, säger han.

ANNONS
|

Riksdagen valde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till ny statsminister med voteringssiffrorna 176 ja-röster och 173 nej-röster. Därmed var det ingen ledamot som avvek från partilinjen.

– Det är lite omtumlande om jag ska erkänna. Jag har aldrig gjort det här förut, det är ganska få människor i Sverige som är i livet som vet exakt hur jag känner mig just nu, säger Ulf Kristersson till GP efter omröstningen.

Kristersson är stolt och tacksam över förtroendet, men också ödmjuk inför uppgiftens storlek.

– Det är många saker som ska göras samtidigt och vi står inför många kriser. Det tror jag många svenskar känner just nu. Så ansvaret känner jag tungt men jag bär det ändå med någon slags frimodighet, att det går att lösa problem.

ANNONS

Busch lovade fullt ös

Inför omröstningen sa Moderaternas gruppledare Tobias Billström att Sverige står inför stora problem som det kommer ta tid innan man kan ta itu med.

– Förändring är inte bara nödvändig, utan förändring är nu möjlig, sa han.

KD-ledaren Ebba Busch slog i sin tur fast att den nya regeringens mål kommer vara att återskapa ett Sverige som man kan lita på.

– Vi tror inte det är politikens roll att lösa alla människors problem åt dem. Politiken lovar för mycket om man lovar ett paradis åt dem. Politiken kan inte skapa det goda livet för dem, men politiken kan skapa förutsättningarna.

Hon sade att de fyra partierna som står bakom Kristersson, alltså M, KD, L och SD, har den mest gedigna reformagendan på decennier men påpekade samtidigt att problemen inte kommer att lösas över en natt.

– Det kommer bli fullt ös, med en reformagenda för att hela Sverige ska fungera, sa Busch.

Omvänd Robin Hood-politik

Flera partier var kritiska till det som väntar. Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren, tidigare socialminister, sa att den nya högerregeringens politik kommer att leda till ökade klyftor och större splittring i Sverige.

– Det blir en ekonomisk politik som bara riskerar att göra svenskar fattigare, varnade hon i talarstolen.

ANNONS

Den avgående centerledaren Annie Lööf säger till GP att den nya regeringen kommer att driva igenom SD-ledaren Jimmie Åkessons valprogram framöver – och att det kommer att orsaka svallvågor över hela Europa och övriga världen.

– Jag är bedrövad över hur M, L och KD så aktivt valt väg istället för breda lösningar i mitten, med Alliansen som bas, har man valt att sätta sig i knät på Sverigedemokraterna.

Även Miljöpartiets språkrör Per Bolund gick till hårt angrepp. Han talade om att Sverige historiskt varit ett föregångsland i omvärlden – men att det nu riskerar att förändras och gå i samma riktning som USA under Trump och Brasilien med Bolsonaro.

Han varnade också för att den nya regeringen kommer att utföra ”en omvänd Robin Hood-politik”.

– Vi går mot en regering som medvetet skapar misstro, som medvetet bygger murar mellan människor.

Varnar för svensk moralpolis

Nooshi Dadgostar (V) dömde ut de M, KD, L och SD:s politiska överenskommelse Tidö-avtalet och menade att politiken endast kommer att gynna de rika och göra vanligt folk fattigare.

– Vi får se hur länge den här regeringen håller, de är mitt uppe i ett inbördeskrig nu. Jag var osäker på in i det sista om de skulle få igenom Ulf Kristersson, säger hon till GP.

ANNONS

Hon riktade också skarp kritik mot högerpartiernas förslag om att kunna utvisa utländska medborgare för ”bristande vandel”, det vill säga ett dåligt levnadssätt. Dadgostar varnar för att högern nu vill införa en slags moralpolis i Sverige.

– Mina föräldrar flydde till friheten från mullornas Iran. Aldrig hade de kunnat tro att Sverige slå in på den auktoritära vägen, säger hon.

På en pressträff efter omröstningen kommenterade Ulf Kristersson att han blivit ny statsminister.

– Vi sökte mandat i valrörelsen för förändring för att förändring var nödvändigt. Nu är förändring möjligt.

På tisdagen ska Ulf Kristersson presentera vilka som blir ministrar i den nya regeringen och läsa upp sin regeringsförklaring om vilken politik högerpartierna avser att föra. Då är det skifteskonselj, vilket innebär att den nya regeringen formellt tillträder.

LÄS MER:Så blir politiken med nya regeringen – punkt för punkt

ANNONS