Två dödade på skola i Malmö – stor polisinsats på platsen

Två kvinnor i 50-årsåldern har avlidit efter att de angripits på en gymnasieskola i Malmö, uppger polisen. Kvinnorna var anställda på skolan. En 18-årig man sitter anhållen, misstänkt för mord. Mannen är elev på skolan. Klockan 9.30 på tisdagen höll polisen presskonferens med anledning av händelsen.

ANNONS
|

Larmet om att ett grovt brott ägt rum på gymnasieskolan Malmö latinskola kom till polisen via SOS Alarm vid 17.15. En stor polisinsats drog igång och flera ambulanser skickades till platsen.

När händelsen inträffade befann sig ett femtiotal personer i skolans lokaler, enligt polisen i Skåne. Två skadade personer fördes med ambulans till sjukhus.

Sent på kvällen kom besked från polisen om att de två skadade personerna har dött av sina skador.

– Det är två kvinnor i 50-årsåldern som har avlidit till följd av det våld som de utsatts för. De var anställda på skolan, men jag kan inte gå ut med vad de hade för jobb där, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

ANNONS

Vad som ligger bakom händelsen är ännu oklart.

– Det är med stor sorg som vi kan konstatera att två personer mist sina liv i denna fruktansvärda händelse och våra tankar går till deras anhöriga och vänner, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö, i ett pressmeddelande.

En person anhållen – 18-årig elev på skolan mordmisstänkt

En 18-årig man kunde gripas på platsen och har anhållits under natten, rapporterar SVT Skåne. Han är elev på skolan och är nu misstänkt för två mord.

– Han greps ganska odramatiskt, säger Nils Norling, presstalesperson hos polisen.

Han kunde inte gå in på detaljer kring gripandet eller den gripnes eventuella skador.

– Jag har inte fått någon information om att han har behövt någon vård efter det här. Jag kan också säga att vi inte har några rapporter om att det förekommit någon skottlossning på platsen.

Polisen har inte heller gått ut med information om tillvägagångssätt eller misstänkt mordvapen.

Lokalpolitiker: Har aldrig hänt i Malmö tidigare

Sent på måndagskvällen stod fortfarande lokalpolitiken Mohamed Yassin (MP) kvar utanför avspärrningarna. Han är ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och var påtagligt skakad av dagens händelse.

– Något sånt här har aldrig hänt i Malmö tidigare, säger han.

När Mohamed Yassin, som bor i närheten, såg avspärrningarna gick han hem och tog på sig varmare kläder för att kunna vara på plats under kvällen och prata med människor.

ANNONS

– Många undrar vad som hänt. Jag har också pratat med några som känner folk på skolan och alla är såklart oroliga.

Hur går dina tankar kring det som hänt?

– Fruktansvärt. Jag har inga ord. Man tänker såklart på de drabbade.

Lokalpolitiken Mohamed Yassin (MP) är bestört över händelsen i Malmö: ”Har aldrig hänt tidigare.”
Lokalpolitiken Mohamed Yassin (MP) är bestört över händelsen i Malmö: ”Har aldrig hänt tidigare.” Bild: AnnaCarin Isaksson

Malmö latin helt stängd på tisdagen

Polisen tror att att gärningspersonen agerade ensam, men polisarbetet på skolan väntas pågå under hela natten, med genomsökning, teknisk undersökning och förhör med vittnen.

– Vi jobbar fortfarande därute och fångar upp vittnen, söker igenom alla lokalerna, det är flera byggnader och flera våningar. De stora är genomsökta, några mindre är kvar, säger Evelina Olsson.

På tisdagsförmiddagen är polisen fortfarande vid Malmö latinskola.

– Vi är på plats i trygghetsskapande syfte, så att de som befinner sig på skolan känner att de kan prata med oss och känna sig trygga, säger Patric Fors, presstalesperson polisregion Syd.

Polisen var mycket förtegen om det som inträffat och hänvisade vid tillfället till en presskonferens som började klockan 9.30 med anledning av händelsen.

På tisdagen kommer Malmö latinskola att vara helt stängd, uppger Malmö stad. Kommunens krisstöd kommer finnas på plats och eleverna kommer få möjlighet att samlas i andra lokaler under dagen, där de får tillgång stöd och samtal med elevhälsans personal.

ANNONS

ANNONS