Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågetecken för två av åtta utbildningar till förskollärare eller lärare i UKÄ:s pilotstudie. Arkivbild.

Två av åtta lärarutbildningar ifrågasatta

Två av åtta utbildningar till förskollärare eller grundlärare ifrågasätts i en ny kvalitetsgranskning. Men granskningen är bara en pilotstudie. Till våren är det skarpt läge och då ska alla lärarutbildningar skärskådas för första gången på länge.

Det är Universitetskanslersämbetet (UKÄ) som låtit syna två förskollärarutbildningar och sex grundlärarutbildningar. De två som får omdömet "ifrågasatt kvalitet" är förskollärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad och grundlärarutbildningen, inriktning fritidshem, vid Umeå universitet.

- Bristerna rör främst uppföljning av utbildningarna, men också personal och bemanning, säger UKÄ:s generaldirektör Anders Söderholm.

Inte stillastående

Eftersom det rör sig om en pilotstudie får ifrågasättandet inga direkta konsekvenser för de berörda lärosätena. Studien får ses som en försöksballong inför den stora granskningen som inleds i mars 2018, mer än tio år efter det att lärarutbildningarna senast synades.

- Det betyder inte att kvalitetsarbetet stått still i tio år. Uppdraget att utveckla och hålla en hög kvalitet finns ju hela tiden och många lärosäten anlitar externa granskare. Lärosätena kan också själva besluta att lägga ned utbildningar som inte håller måttet, vilket de också gör, säger Anders Söderholm.

Avhopp bekymmer

I den senaste stora granskningen varnades tio av 26 lärarutbildningar. Sedan dess har lärarutbildningarna stöpts om, men det rapporteras ändå om låga antagningspoäng och många avhopp. Avhoppen nämns också i pilotstudien som ett problem man försökt eller lyckats minska.

- Stora avhopp är ingen önskvärd situation, men avhopp är inte samma sak som låg kvalitet på utbildningen. De som är kvar får ju inte en dålig utbildning. Man ska också komma ihåg att detta är ett av de största utbildningsområdena, med väldigt många studieplatser. Det leder till att betygssnittet sjunker, men alla har inte låga betyg, säger Anders Söderholm.

"Alla elever ska möta kompetenta lärare, därför har vi låtit UKÄ granska kvaliteten på lärarutbildningarna. De två som ifrågasätts måste vidta tydliga åtgärder och jag ser fram emot att utvärderingen går in i skarpt läge i vår", säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i en skriftlig kommentar.

Resultatet av den stora kvalitetsgranskningen kommer i början av 2019.