Statsminister Stefan Löfven (S) har ett separat möte med Storbritanniens premiärminister Theresa May i samband med EU:s toppmöte i Göteborg.
Statsminister Stefan Löfven (S) har ett separat möte med Storbritanniens premiärminister Theresa May i samband med EU:s toppmöte i Göteborg.

Tusk och Löfven möter May om brexit

EU:s ordförande Donald Tusk och statsminister Stefan Löfven (S) har varsitt, separat möte med den brittiska premiärministern Theresa May under EU-toppmötet i Göteborg. Då handlar det om brexit, inte sjyssta villkor.

ANNONS
|

Redan på torsdagskvällen har Löfven ett möte med May.

- Självklart ska vi prata om brexitprocessen. Och vi vill ju alla ha en bra relation med Storbritannien även efter deras utträde, sade Löfven inför mötet och tillade att han vill att förhandlingarna ska gå så smidigt som möjligt.

Men just ordet "smidigt" har inte använts i beskrivningarna om hur det går med britternas utträdesförhandlingar. De har knappt kommit igång, och den uppsatta tidtabellen håller inte. EU pekar med hela handen på britterna, de anses inte vara redo.

ANNONS

För någon vecka sedan gav EU:s chefsförhandlare Michel Barnier britterna två veckor på sig att ge viktiga besked, inför överläggningar om handelspolitik. De överläggningarna är tänkta att inledas efter EU-toppmötet i Bryssel i mitten av december.

Besked krävs också för att EU-ledarna ska kunna ge klartecken till en förhandlingsstart även om framtida relation till Storbritannien efter det brittiska utträdet den 29 mars 2019.

Inget har hänt

Men inget har hänt, eller hörts, från London.

En talesman för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger till nyhetsbyrån Reuters att Tusk ska träffa May vid lunchtid fredag i Göteborg för att begära svar om hur de brittiska förberedelserna går och om de kan leverera begärda besked.

Det har annars väckt en del förvåning att May, hårt pressad som hon är på hemmaplan, valt att komma till Göteborg. Britterna ska ju lämna unionen och frågor om arbetsmarknad och socialpolitik har britterna alltid, som EU-medlem, haft mycket svårt för att diskutera.

Mays situation har varit skakig allt sedan hon misslyckades med att stärka sin makt i sommarens nyval. Storbritannien är delat i inställningen till brexit, samtidigt som May får möta hårdföra EU-förhandlare.

TT
Fakta: Brexit

Sedan Storbritannien den 29 mars i år formellt meddelat att man vill lämna EU i enlighet med Lissabonfördragets artikel 50 så har nu sex förhandlingsrundor hållits med EU om hur utträdet ska gå till.

Inledningsvis behöver parterna komma överens om den så kallade skilsmässodelen – bland annat om hur Storbritannien ska ersätta EU för framtida åtaganden som gjorts före utträdet samt vilka villkor som framöver ska gälla för de EU-medborgare som redan bor i Storbritannien och vice versa.

När EU:s stats- och regeringschefer bedömer att "tillräckliga framsteg" gjorts ska även förhandlingar inledas om framtida handelsavtal och övergångsregler.

Förhandlingsrunda sex hölls den 9—10 november. Några exakta datum för ytterligare diskussioner har ännu inte angivits. Däremot lovade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier "fortsatt intensivt arbete under de kommande veckorna".

ANNONS