Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20200309Måndagens pressträff på Folkhälsomyndigheten efter att ytterligare tio personer bekräftats vara smittade av coronaviruset.Foto: Pontus Lindahl / TT kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Tusentals provsvar på coronatester felaktiga

Tusentals svar på coronatester i Sverige har varit felaktiga. Enligt Folkhälsomyndigheten har ungefär 3 700 personer i flera regioner, bland annat Västra Götaland, fått felaktiga provsvar. Samtliga kommer att kontaktas personligen senast torsdag.

Det är på två laboratorier (Pandemic Center vid Karolinska Institutet och ABC-labs) som man har upptäckt brister i ett test-kit från Kina. Man har konstaterat att de inte håller den prestanda som leverantören har angett.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, berättar att det rör sig om tester som har tagits under en ganska lång tid, från mars till mitten av augusti.

– Det är bra att felet har upptäckts och att nödvändiga åtgärder nu har vidtagits för att kvalitetssäkra provresultaten. Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat, säger hon i ett pressmeddelande.

De 3 700 felaktiga beskeden tas nu bort som anmälda fall i Folkhälsomyndighetens databas SmiNet.

Hon säger under tisdagens presskonferens att samtliga personer ska kontaktas personligen senast under torsdagen.

De felaktiga proverna kommer från ett CE-märkt kommersiellt test-kit tillverkat i Kina av BGI Genomics som felaktigt har gett positiva provsvar i PCR-tester för pågående infektion med covid-19.

”På grund av felet har testmetoden inte kunnat skilja mellan låga nivåer av covid-19-virus och negativt prov”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Laboratorierna har analyserat prover från totalt tio regioner i Sverige. Från nio regioner har det kommit tester som har gett felaktiga provsvar, bland annat Västra Götaland. De andra är Stockholm, Gävleborg, Västerbotten, Västmanland, Dalarna, Västernorrland, Sörmland och Blekinge.

De felaktiga testen har anmälts till Läkemedelsverket. Folkhälsomyndigheten har också informerat sina motsvarigheter i andra europeiska länder och WHO.

– Det nu upptäckta felet illustrerar hur viktigt det är att ha en ordnad och kvalitetskontrollerad testning som möjliggör identifiering av denna typ av brist. Då det aktuella testet har använts i många länder är vi mycket angelägna om att informationen om det felaktiga kittet nu når ut globalt, säger Karin Tegmark Wisell.