Tusentals hundar samlas på Svenska Mässan

Nu samlas hundälskare, specialister och över tusen hundar i Göteborg när Nordens största hundmässa är tillbaka. Brygghoppning är årets nyhet.
– Det ser ganska spektakulärt ut när hundarna slänger sig ut, säger Tommy von Brömsen, affärsansvarig på Svenska Mässan.

ANNONS
|

Utanför Svenska Mässan står ett norskt innebandylag som är i stan för att spela Gothia Innebandy Cup. Det är också betydligt fler hundar än vanligt i området runt Scandinavium på trettondagsafton. De är här för att tävla i hundutställningar, testa på ”nose work” och hoppa från en brygga.

– Brygghoppningen sticker ut lite. Det är nytt för i år. Det ser ganska spektakulärt ut när hundarna slänger sig ut från en brygga, säger Tommy von Brömsen på Svenska Mässan.

Mitt i Mässans lokaler finns en tolv gånger sex meter stor pool. Här kan hundarna tävla i brygghoppning – en ny hundsport som har växt snabbt under de senaste åren.

ANNONS

Hunden Anouka har inte tävlat, men är ändå helt slut efter alla intryck med några timmar kvar av mässans första dag.

– Det är hennes första mässa. Vi är här för föreningen Hundar utan hem, Anouka är adopterad från Irland i januari 2020. Hon är här som en liten ambassadör i dag, säger matten Emma Backman.

Anouka adopterades från Irland precis innan gränserna stängdes på grund av pandemin i början av 2020. I år är hon ambassadör för föreningen ”Hundar utan hem”.
Anouka adopterades från Irland precis innan gränserna stängdes på grund av pandemin i början av 2020. I år är hon ambassadör för föreningen ”Hundar utan hem”. Bild: Jonas Lindstedt

”Känns pirrigt”

På grund av pandemin har evenemanget fått ställas in två år i rad.

– Det känns som att alla är lite nybörjare eftersom det var så länge sedan vi körde den här mässan så det känns pirrigt. Förväntansfullt är ett ord jag tror att många kan relatera till, säger Tommy von Brömsen och fortsätter:

– Det som brukar vara väldigt populärt bland besökarna är vårt rasklubbstorg. Även om man inte ska köpa hund kan det vara väldigt spännande att gå runt bland hundarna där.

Ulrika Evenås med rottweilern Millie, fyra år.
Ulrika Evenås med rottweilern Millie, fyra år. Bild: Jonas Lindstedt

”Har ett kontrakt med hemvärnet”

På rasklubbstorget kan man bland annat träffa Rottweilern Millie. Hon är fyra år och har hunnit hälsa på många besökare under första dagen.

– Hon är tjänstehund och patrullhund i hemvärnet. Vi har ett kontrakt med dem och gör ett antal dagar varje år. Hennes huvuduppgift är att hitta folk och materiel som man har lämnat efter sig. Hon är duktig på spår, så det passar henne, säger matte Ulrika Evenås, som har haft fem hundar av samma ras innan.

ANNONS

Afghanhunden Märta Monroe är på mässan för första gången. Hon kom tvåa i sin klass när hon ställdes ut.

– Hon var väldigt duktig. Hon tyckte att det var jätteroligt, och det är ju det som är det viktigaste, säger Marina Johansson, som själv har varit på My Dog flera gånger förut.

Marina Johansson och afghanhunden Märta Monroe.
Marina Johansson och afghanhunden Märta Monroe. Bild: Jonas Lindstedt

”Ett uppdämt behov”

Evenemanget My Dog kallar sig ”Nordens största hundfest” och arrangeras i Svenska Mässans lokaler. Vanligtvis möts över 9000 hundar för att testa på aktiviteter och hälsa på varandra.

– Det här är verkligen ett community, och det är starkare än jag minns. Alla verkar väldigt glada. Det verkar helt klart ha varit ett uppdämt behov, säger Tommy von Brömsen.

ANNONS