Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trynfisk hittad i Gullmarsfjorden

I helgen hittades en liten orange exotisk trynfisk i Gullmarsfjorden. Vanligtvis brukar den bland annat hålla sig i vatten runt Senegal och Spanien. Det var andra gången på 59 år som den synts till i svenska vatten. Och det kan finnas fler exemplar.

För tre år sedan fick en kräftfiskare i Lysekil ett exemplar av den mycket ovanliga trynfisken i en av sina kräftburar. De lilla fisken som hittades då var några centimeter lång. Det var då 59 år sedan den senast siktats i svenska vatten.

Nu var det äntligen dags igen, ännu en liten trynfisk har hittats i vatten runt Västkusten. Den hittades i Gullmarsfjorden i helgen av marinbiologerna Andreas Emanuelsson och Johanna Lindberg.

– Vi hade varit nere och dykt på 30 meter, men såg den på en meters djup. Det är en subtropisk djuphavsfisk som i vanliga fall går 700 meter ner, säger Andreas Emanuelsson.

Den orange fisken som de dök på var mellan fyra till fem centimeter, så det var ett ungt exemplar, menar han. Som vuxna brukar de blir runt 30 centimeter och håller vanligtvis till i vattnen utanför bland annat Senegal och Spanien.

Mamma och pappa i havet

Hur den lilla trynfisken hamnade i Gullmarsfjorden vet man inte. Att en så exotisk fisk dyker upp i Sverige kan bero på klimatet – som att havet blivit varmare, eller så är det en ren slump menar han.

– Troligtvis lever mamman och pappan i djupare vatten i Nordsjön, och så har den drivits in. Och jag utesluter inte att det finns fler exemplar i haven runt Västkusten.

">
Marinbiolog Andreas Emanuelsson var en av dem som mötte trynfisken i havet. Bild: Medins Havs och Vattenkonsulter
Marinbiolog Andreas Emanuelsson var en av dem som mötte trynfisken i havet. Bild: Medins Havs och Vattenkonsulter

– Vi hade gärna sett att dykare och snorklare håller utkik efter fler. Både på djupt och grunt vatten, för det är troligt att det finns fler i Gullmarsfjorden, säger Andreas Emanuelsson.

Äta trynfisk?

Kan man äta trynfisk?

– Ja, det kan man, det har blivit en ny marknad. Runt 2010 började man fiska den, sen har man fiskat stora mängder av den. Men nu har det satts en kvot för hur mycket man får fiska.

Att den kallas trynfisk är för att dess profil liknar ett tryne, och det latinska namnet betyder vildsvin, enligt Andreas Emanuelsson.

Hur känns det att simma på en så ovanlig fisk?

– Det var väldigt kul, de svenska ekosystemen kan man utan och innan till, så när man får se något så ovanligt är det roligt.

Att det dyker upp exotiska fiskar i våra vatten är inte helt ovanligt. Ibland dyker det upp sillkung och enstaka hajar. Men tyvärr kommer det in en del invasiva arter menar han, som till exempel svartmunnad smörbult som har etablerat sig här.

– Man vill inte att människor tar hit nya arter för då har man ingen kontroll på dem, då kan de slå ut våra egna arter.