Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Trustordömd åter i fängsligt förvar

Tre svenskar sitter gripna i Frankrike och Monaco, misstänkta för försök till grovt bedrägeri. En av de tre, Thomas Jisander, är sedan tidigare dömd för sin medverkan i den så kallade Trustorhärvan för 20 år sedan.

Om någon vecka kan de vara överförda till häkte i Göteborg, hoppas Henric Fagher, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

- Är det så att de samtycker till överlämning kan det gå fort. Är det så att de motsätter sig kan det ta längre tid, säger han till TT.

Nyheten om att Thomas Jisander gripits i Frankrike rapporterades först av SVT Nyheter i torsdags.

Redan häktade

Om och i så fall när de tre överlämnas väntar häktningsförhandlingar i Göteborgs tingsrätt, som redan har fattat beslut om häktning i deras frånvaro. De är på sannolika skäl misstänkta för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Brotten ska ha begåtts 2014–2015 och det handlar om att de med "osanna handlingar" ska ha försökt lura till sig ett lån på 11,9 miljoner euro (nästan 120 miljoner kronor) från det statliga norska bolaget Eksportkreditt Norge AS.

TT: Kom de över några pengar?

- Det var ett försök och det stannade på försöksstadiet, säger Fagher, som inte vill berätta mer om omständigheterna kring det misstänkta bedrägeriet.

Skälet till att det tog två år mellan det att bedrägeriförsöket uppdagades och själva tillslaget är att det är frågan om internationellt verksamma personer, enligt Fagher.

- Vi har hämtat in bevisning genom internationell samverkan. Det tar tid helt enkelt.

Nekat till brott

Den 51-årige göteborgaren Thomas Jisander, som numera heter något annat, greps på Franska rivieran nära gränsen till Monaco, för tio dagar sedan. Han greps tillsammans med en av de andra misstänkta – en 39-åring, också han skriven i Göteborg.

Båda två har via offentliga försvarare nekat till brott.

En vecka senare slog polisen i Monaco till igen och grep en tredje man som misstänks för inblandning i härvan.

Bedrägeriförsöket mot Eksportkreditt Norge kommer i dagarna 20 år efter det att Thomas Jisander var inblandad i en av de största ekobrottshärvorna i svensk rättshistoria, den så kallade Trustorhärvan.

Den gången, 1997, fördes hundratals miljoner kronor från investmentbolaget Trustor till konton utomlands.

Avtjänat straff

Thomas Jisander var den ende som dömdes till fängelse för Trustorhärvan, ett straff som han har avtjänat.

Den som beskrevs som huvudmannen i härvan, Jisanders kusin Joachim Posener, gick dock under jorden och har hållit sig undan sedan dess.

Konkursförvaltaren Hans Renman lade hösten 2013 ned försöken att återvinna pengar från Joachim Posener. Då uppgick kraven mot Poseners konkursbo till 230 miljoner kronor.

- Men Joachim Posener är inte fredad från krav från mig, säger Renman till TT.

Enligt konkursförvaltaren kan han väcka liv i konkursen igen tio år efter det att Stockholms tingsrätt avslutade konkursen. Det skulle innebära att kraven inte är preskriberade förrän 2023.