Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, säger till Sveriges Radio att vissa grupper ska rekommenderas en tredje vaccindos.  Bild: Lars Schröder/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, säger till Sveriges Radio att vissa grupper ska rekommenderas en tredje vaccindos. Bild: Lars Schröder/TT

Tredje dos till personer med nedsatt immunförsvar

Personer med gravt nedsatt immunförsvar rekommenderas en tredje dos covidvaccin från 1 september, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Från och med den 1 september rekommenderas personer med gravt nedsatt immunförsvar en tredje dos covid-vaccin. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger till radion att det är ett sätt att få igång produktionen av antikroppar.

– Deras immunförsvar behöver mer av en kick. Och den här tredje sprutar verkar kunna ge den kicken så att de börjar producera antikroppar och andra celler för att kunna försvara sig på ett bra sätt.

Totalt rör det sig om minst 40 000 personer i Sverige som via vården kan få vaccinet. Det rör sig om patienter som lider av immunbristsjukdomar, är organtransplanterade, tar medicin som påverkar immunförsvaret, är njursjuka eller går i dialys, enligt Sveriges Radio.

Anders Tegnell säger att de får betydligt bättre skydd mot sjukdom om de får en tredje dos. Han säger att fler grupper kan komma att rekommenderas en tredje dos framöver.