Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre döda av covid-19 inom Nu-sjukvården

Nu-sjukvården har bekräftat sina första dödsfall till följd av coronautbrottet. Under den senaste veckan har tre personer som varit smittade med viruset avlidit, det bekräftar Nu-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

– Jag kan inte säga någonting om just de patienterna. Men generellt kan man säga att av dem som vi vårdar i intensivvård, alltså i den absolut högsta vårdnivån där man till exempel behöver respiratorvård och behöver ligga nersövd för att man har så begränsad förmåga i lungorna, så rör det sig i allt väsentligt om personer som är äldre, 65 år och uppåt, säger Niklas Claesson.

De patienter som får respiratorvård brukar oftast vårdas i 10-14 dagar och även om tre personer nu har avlidit påpekar Niklas Claesson att det finns patienter som fått respiratorvård som nu behandlas på en avdelning utanför intensiven.

Att tre personer nu har avlidit inom Nu-sjukvården följer samma mönster som runt om i landet och kommer inte som någon överraskning.

– Det har vi varit förberedda på och vi vet att det troligtvis kommer fler. Vi vet ju att det fortfarande sannolikt bara är i början av spridningen. Då kan man passa på att skicka med en uppmaning inför påskledigheten. Det här visar på allvaret i att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Håll avstånd och man ska absolut inte besöka personer i riskgrupper.

Nio patienter fler än i fredags

Under onsdagen meddelade Nu-sjukvården att det nu är 26 personer som vårdas inom Nu-sjukvården varav åtta på intensivvårdsavdelning. Det är nio patienter fler än i tisdags.

– Jag har ingen direkt analys av det mer än att jag kan konstatera att det är ett litet hopp från igår. Om det är en tillfällighet eller en början på någonting kan jag inte svara på. Vi är på samma nivå som de andra sjukhusen utanför Göteborgsregionen.

Niklas Claesson berättar att många av de som får intensivvård har någon riskfaktor som underliggande sjukdomar eller är tidigare rökare. Men han säger även att det finns fall där patienterna inte haft några riskfaktorer.

Dödsfallen är de första som inträffat inom Nu-sjukvården. Tidigare har även boende inom äldrevården avlidit i Uddevalla och Vänersborg.

Folkhälsomyndigheten presenterade under onsdagen sina dagliga siffror över antal sjukdomsfall och avlidna i covid-19. Totalt har nu 33 personer avlidit till följd av covid-19 i Västra Götalandsregionen.

Den 8 april kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 133 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 44 på intensivvårdsavdelning (Iva):

Nu-sjukvården:

26 personer varav 8 på Iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

59 personer varav 23 på Iva

Sjukhusen i Väster:

15 personer varav 4 på Iva

Skaraborgs sjukhus:

8 personer varav 3 på Iva

Södra Älvsborgs sjukhus:

25 personer varav 6 på Iva