Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Torgmötet nästan slut när polisbil blev utsatt för äggkastning

Ett torgmöte pågick i centrala Uddevalla och var nästan slut när det uppstod någon form av tumult. En polisbil utsattes för äggkastning och en medlem i rasistiska "Alternativ för Sverige" fick ett slag i ansiktet.

Ett torgmöte arrangerades av "Alternativ för Sverige", ett rasistiskt parti, i centrala Uddevalla. Mötet var nästan slut när det uppstod en del tumult.

Klockan 15 hade partiet tillstånd av polisens rättsenhet att genomföra ett torgmöte. Redan en stund innan samlades både anhängare och motståndare på Norra Drottninggatan i Uddevalla.

Själva mötet gick lugnt till även om det både visslades och buades en hel del mot det partiet och framförallt dess företrädare Gustav Kasselstrand talade.

Men precis när torgmötet skulle avslutas uppstod alltså en del tumult. Personer kastade ägg mot en polisbil och även den hyrbil som partiet körde.

Polisen, som hade mobiliserat sig med flera poliser runt och omkring platsen, kunde snabbt få tag på flera personer som man körde iväg från platsen. Flera demonstranter sparkade också mot polisens bilar när gripna personer blev bortförda.

En av "Alternativ för Sveriges" talar var Markus Jonsson som fick ett knytnävsslag i ansiktet en stund efter att mötet avslutats.

– Jag fick en smäll. Det var inte så farligt, men polisen gör så gott det kan, säger han.

Bara några minuter därefter var läget lugnt på platsen.

Moderaten Gösta Dahlberg stod vid valstugan när det hela inträffade. Han är på plats märkbart skakad av det som inträffade.

– Helt galet. Skandal att det tillåts bli så här stökigt, säger han.

Vänsterpartisten Evy Gahnström deltog i de fredliga protesterna som arrangerades i samband med "Alternativ för Sveriges" torgmöte.

– Jag beklagar mig att dessa mörka kappor får gå på våra gator, säger hon.

Ytterligare en motdemonstrant var Robin Sarkkinen.

– Det här startar dåliga grejer. Det är otroligt att det här kan vara lagligt, säger han.

"Alternativ för Sverige" har tillstånd från polisen att genomföra sitt torgmöte.

De hade tillstånd på tre platser idag Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. Det är omöjligt att neka till detta, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region väst.

I Trollhättan är en anmälan om ofredande alternativt ringa misshandel upprättad . En brinnande fimp ska ha kastats i ansiktet på en av medlemmarna i "Alternativ för Sverige".

I Uddevalla är det två personer omhändertagna för ordningsstörning. En av dessa även för ringa misshandel. Polisen uppskattar att det i Uddevalla var runt 30 till 40 motdemonstranter.

Texten uppdateras.