Tiny house-rörelsen sprider sig i Sverige

I USA är ”Tiny house”-rörelsen ett utbrett fenomen med människor som vill bo väldigt litet, billigt och självförsörjande. Med stor draghjälp från internet börjar småhusfilosofin få fäste i Sverige. – Får jag inte ihop tillräckligt med pengar eller behöver byta jobb plötsligt så klarar jag mig i alla fall, säger Anna Lindgren.

ANNONS
|

Anna Lindgren bor i en liten vagn på tolv kvadratmeter. Just nu står den på en gård i Skåne, mellan Lund och Malmö, som två av hennes vänner äger. Vagnen står på ett traktorunderrede och ser ut som en liten cirkusvagn. När Anna flyttade från ett kollektiv och behövde någonstans att bo fick hon hyra den från en bekant.

– Jag kände att jag behövde bo själv efter att ha bott i kollektiv och ville leva nära naturen utan att ha så mycket saker, säger Anna Lindgren.

Vagnen har inget vatten indraget och behöver värmas upp genom att elda med ved i en kamin. Anna betalar en tusenlapp i hyra per månad för att få ha vagnen stående på gården. Underhållet innebär inte mycket mer än att vagnen måste oljas in med linolja ett par gånger om året, att stuprännan behöver sopas, underredet rensas och allmänna kontroller behöver göras regelbundet för att hålla utkik efter fuktskador.

ANNONS

– Den största grejen för mig är att jag bara har det jag behöver. Genom att leva så enkelt som möjligt får jag mer kontakt med mig själv. Det basala behoven kommer i fokus och det gör mig lugn och grundad.


     Annas vagn är tolv kvadratmeter stor. Foto: Anna Lindgren
Annas vagn är tolv kvadratmeter stor. Foto: Anna Lindgren

Mycket inspirationsgrupper på Facebook

I USA är väldigt små bostäder i stil med Annas vagn en del av den så kallade ”Tiny house”-rörelsen. Exakt hur små bostäderna behöver vara för att platsa i kategorin är oklart. Men de flesta som identifierar sig med rörelsen brukar ha gemensamt att de vill minska sina fasta levnadskostnader drastiskt. Många vill dessutom vara självförsörjande i viss mån och leva närmare naturen.

I Sverige är småhuskulturen långt ifrån lika tydligt som i USA men har på senare år började växa sakta men säkert.

– Jag tycker att det börjar bli mer och mer. Det finns mycket inspirationsgrupper på Facebook där man tipsar varandra om hur man bygger, säger Anna Lindgren.

En annan småhusintresserad svensk är värmlänningen Johan Eriksson. Han bygger en vagn att bo i utanför Munkfors, samtidigt som han jobbar i Karlstad där han också bor en del hos in flickvän.

– Det har ju börjat bli en trend i Sverige nu och många har hämtat mycket inspiration från USA och tiny house-rörelsen. Men det ser lite olika ut eftersom vi har ett annat klimat här, vilket innebär andra sätt att bygga och värma upp husen på, säger Johan Eriksson.

ANNONS

Ensam om att ha vedeldad golvvärme

Johan började bygga sin vagn förra hösten med hjälp av en vän som har lång erfarenhet som byggingenjör. Det började med att han fick tag på ett chassi med hjul och hjulaxel. Sedan letade han upp billiga fönster och kunde sätta igång att rita vagnen med det som grund. Han jobbar som personlig assistent parallellt med byggandet, som har dragit ut på tiden, men ser ut att bli klart till våren.


     Johan har planer på attbygga in en liten luftvärmepump för att kunna ha gratis luftkonditionering på sommaren och grunduppvärmning vintertid. Foto: Johan Eriksson
Johan har planer på attbygga in en liten luftvärmepump för att kunna ha gratis luftkonditionering på sommaren och grunduppvärmning vintertid. Foto: Johan Eriksson

– Min uppfattning av tiny house-rörelsen är att den handlar om en slags längtan efter ett friare liv. Ett billigare liv. Och det har väl varit utgångspunkten för mig också.

Johan ser småhuset som ett spännande projekt. Men det finns också en tanke att kunna föreläsa och berätta om de olika lösningar som han har använt sig av.

– Vad jag vet är jag ensam om att ha vedeldad och vattenburen golvvärme, säger Johan Eriksson.

Duschar och tvättar på jobbet

Anna Lindgren jobbar till vardags med att sköta om en gård åt en veterinär. Där tar hon hand om hästar, kör traktor, snickrar och målar. Hon har även möjlighet att tvätta sina egna kläder och duscha på jobbet. En viktig detalj, eftersom hon inte har rinnande vatten hemma i vagnen. De gånger hon kommer hem sent och inte har kunnat elda i kaminen under dagen blir det väldigt kallt.

ANNONS

– Jag hugger ved själv och det är inte alltid så kul när det regnar och blåser. Det jag annars tycker är kul och rofyllt kan vara ett motstånd att göra vissa dagar.


     Anna Lindgren jobbar till vardags med att sköta om en gård åt en veterinär. Foto: Privat
Anna Lindgren jobbar till vardags med att sköta om en gård åt en veterinär. Foto: Privat

Anna har skrivit sig som ”care of” hos vännerna som bor på gården och får sin post dit. I maj nästa år ska hon stämma av med tjejen som äger vagnen ifall hon ska fortsätta bo där.

– Bor jag inte kvar här har jag tänkt bo i husvagn eller i bil. Jag trivs med den här typen av boende och är inte sugen på att flytta till lägenhet och komma bort från att hugga ved och elda.

Har kostat en kvarts miljon

När Johan Erikssons vagn är färdig och står uppkopplad mot en avloppslösning ska den ha lika mycket bekvämligheter som en normalutrustad villa på landet. Den stora skillnaden blir utrymmet. Den effektiva golvytan utan någonting där inne är 16,5 kvadratmeter. Men med bland annat vattentank, kök, garderober, mulltoalett, dusch, säng, diskmaskin och tvättmaskin återstår ungefär fem kvadratmeter golvyta att röra sig på.

– Den saknar inga bekvämligheter överhuvudtaget. Jag har installerat en solcellsanläggning med batteribank och kommer kunna ha egen el en stor del av året.

Johan bor i vagnen periodvis och som längst hela våren, från februari till juli. Projektet har kostat omkring en kvarts miljon i byggmaterial.

ANNONS

– Jag vill ha kvar rörligheten och möjligheten att flytta den. Det ska inte bara vara en friggebod för en kvarts miljon. Även om jag inte skulle bo där permanent i framtiden så går den att ha som gästhus på tomten. Eller så kan den hyras ut eller bli bostad till ett tonårsbarn.

ANNONS