Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. Arkivbild
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. Arkivbild

Tidslinje: Stormarna kring Kent Ekeroth

Hovrätten friar Kent Ekeroth, som tidigare dömts för ringa misshandel. Krogbråket är dock inte den första stormen kring Ekeroth. Här är en tidslinje:

ANNONS
|

2006:

Kent Ekeroth sparkas från ett praktikantjobb på Sveriges ambassad i Tel Aviv. Ambassadören motiverar beslutet med att Ekeroth inte berättat om sitt engagemang i SD, som då inte var ett riksdagsparti, och med åsikter som han uttryckt i olika debattinlägg.

Mars 2012:

Justitieutskottets tjänstemän mildrar en text om handlingsplan mot extremism som Ekeroth skrivit, eftersom det finns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Kent Ekeroth säger efteråt att han ångrar att han gått med på att stryka formuleringen om undersökningar som visar att muslimer är våldsbejakande och antidemokratiska.

ANNONS

14 november 2012:

Expressen offentliggör en film som visar hur SD-topparna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling hamnar i bråk på Kungsgatan 2010 och sedan beväpnar sig med järnrör.

Efter den så kallade järnrörsskandalen får Kent Ekeroth lämna sitt uppdrag som partiets rättspolitiske talesman.

Ekeroth och Avpixlat:

SD har infört nolltolerans och förnekar att partiet har något med hatsajten Avpixlat att göra.

I juni 2013 avslöjas att Kent Ekeroth skickat mejl till redaktionen med uppmaningar som ”Kom igen nu – gör sidan intressant och levande” och ”Lägg upp den här youtubevideon”.

Det är sedan tidigare känt att han upplåter sitt bankkonto för donationer till Avpixlat för att donatorerna ska kunna vara anonyma. Under 2011 skänktes 225000 kronor via Ekelunds konto. Han måste senare skatta för 160000 av dessa.

September 2013:

Föreningen Juridikfronten polisanmäler Ekeroth för kommentarer som finns på hans blogg. I kommentarerna beskrivs muslimer som djur och homosexuella jämställs med pedofiler.

September 2016:

Det stormar kring två personer Kent Ekeroth rekryterat till SD:s kansli.

ANNONS

Den ene är Ekeroths politiske sekreterare som använt Facebook för att sprida rysk propaganda och Putinvänliga uttalanden.

Den andre är Egor Putilov, en man som använt sig av fyra–fem olika alias och pekats ut som en säkerhetsrisk på grund av sina fastighetsaffärer med en dömd rysk brottsling.

November 2016:

Kent Ekeroth polisanmäls för att ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb i Stockholm. Ekeroth hävdar själv att han blivit slagen och försvarat sig med en örfil.

Jimmie Åkesson uppmanar honom att ta timeout från riksdagens justitieutskott, vilken han också gör.

Februari 2017:

Ekeroth åtalas för misshandel och meddelar ett par veckor senare att han tar en paus från riksdagen.

21 juni 2017:

Misshandelsrättegången mot Kent Ekeroth inleds.

28 juni 2017:

Stockholms tingsrätt dömer Kent Ekeroth för ringa misshandel till dagsböter.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, säger till SVT att Ekeroth inte längre kan företräda Sverigedemokraterna om domen vinner laga kraft. Samtidigt skriver Ekeroth på Facebook att domen är "felaktig rakt av" och att han kommer att överklaga.

ANNONS

25 augusti 2017:

Svea hovrätt meddelar att domen kommer att prövas.

I hovrätten:

25 augusti: Svea hovrätt meddelar att domen kommer att prövas.

15 november: Då fallet är uppe i hovrätten säger Kent Ekeroth att han handlat i självförsvar och vittnen som hävdar motsatsen är färgade av SD-motstånd.

1 december: Hovrätten friar Kent Ekeroth.

TT
ANNONS