Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louise Thunström (S) leverade hård kritik mot majoritetens sätt att sköta barn- och utbildningsnämnden. Men Liselotte Fröjds (M) och den borgerliga majoritetens sparkrav på bun stod fast efter votering. Bild: Thomas Bennelind, Jakob Simonson
Louise Thunström (S) leverade hård kritik mot majoritetens sätt att sköta barn- och utbildningsnämnden. Men Liselotte Fröjds (M) och den borgerliga majoritetens sparkrav på bun stod fast efter votering. Bild: Thomas Bennelind, Jakob Simonson

Thunström (S) ville undanta bun från sparkrav

I Tanums kommunfullmäktige debatterades budgetramarna inför 2020, där kommunen ska spara sammanlagt 10 miljoner. 4 av de miljonerna ska sparas in av barn- och utbildningsnämnden – något som Louise Thunström (S) ville förhindra.

Det var vid Tanums kommunfullmäktigesammanträde på måndagskvällen som de preliminära budgetramarna för 2020 debatterades.

Budgetberedningen har lagt fram ett förslag till budgetramar för 2020, där nämndernas ramar visserligen räknas upp avseende löneökningar och prisökningar – men där det också ska ske besparingar på 10 miljoner. Budgetberedningen har räknat med besparingskrav på en procent rakt över, vilket innebär att de nämnder med störst budget får störst besparingar i absoluta tal. För barn- och utbildningsnämnden (bun) handlar det om besparingar på 4 miljoner och för omsorgsnämnden 3,8 miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M) inledde debatten med att bifalla budgetramarna.

– Jag tror att det är viktigt att vi gör de här effektiviseringarna nu, för det kan komma tuffare tider framöver. Det ska bli spännande att se var Socialdemokraterna ska ta de här 4 miljonerna om de inte ska tas från bun.

Därefter levererade Louise Thunström (S) en bredsida mot den borgerliga majoriteten, som hon menar har misskött bun:s budget de senaste åren.

– Var vi ska ta de 4 miljonerna återkommer vi i den budget som vi kommer att lägga i höst. Det har aldrig hänt att vi lagt en budget som inte gått ihop. Men jag har stått här i flera år och påtalat att bun inte fungerar. Besluten har inte fungerat, inte heller den politiska ledningen eller ekonomin.

– Vi har yrkat på, och fått igenom, att vi ska göra en genomlysning av verksamheten och se vad som händer med pengarna vi lägger in i bun. Den kommer att ske i september. Vi vill därför ha uppskov med sparandet i bun tills den genomlysningen är klar. Då kommer vi att kunna se vad vi kan spara in på, och var vi kanske behöver tilldela mer pengar.

Louise Thunström yrkade på att undanta bun från sparkraven för 2020.

Ärendet gick till votering, där den borgerliga majoriteten med 27 röster röstade igenom budgetramarna. Louise Thunströms förslag att undanta bun fick 11 röster.

Budgetramarna där 10 miljoner ska sparas i nämnderna klubbades alltså igenom, och det blir inget undantag från sparkraven för bun. Beslut om definitiva budgetramar för 2020 tas till hösten.