Greta Thunberg ska stanna några dagar i Lissabon innan hon beger sig mot Madrid.
Greta Thunberg ska stanna några dagar i Lissabon innan hon beger sig mot Madrid. Bild: Armando Franca/AP/TT

Thunberg: Underskatta inte arga barn

Greta Thunberg anlände till Lissabon efter nästan tre veckor till havs. Ankomsten till Portugal möttes av jubel, applåder och människor som i kör sjöng "welcome Greta".
– Man ska inte underskatta kraften i arga barn, sade Greta Thunberg på plats i Lissabon.

ANNONS

Den svenska klimataktivisten klev av båten på tisdagseftermiddagen tillsammans med en skylt med det numera världskända budskapet "skolstrejk för klimatet" i sin hand.

Uppståndelsen inför den 16-åriga svenskans ankomst till Portugal har varit enorm och många människor hade tagit sig till hamnen Doca de Santo Amaro i Lissabon för att välkomna henne tillbaka till Europa.

– Jag är så tacksam för att ha fått göra den här resan, sade Thunberg på en pressträff efter att hon klivit i land.

Madrid på fredag

Från Lissabon ska Greta Thunberg nu ta sig till klimattoppmötet COP25 i Spanien som drog igång på måndagen. Det flyttades hastigt från Chile till Spanien och tvingade Greta Thunberg att ordna lift över havet, eftersom hon inte flyger av klimatskäl. Hon ska nu stanna i Lissabon några dagar innan hon beger sig mot Madrid och fredagens klimatmarsch.

ANNONS

– Vi klimataktivister kommer att fortsätta att göra vad vi kan, resa runt och sätta press på de med makt och se till att de prioriterar det här (klimatet), sade hon.

– Man ska inte underskatta kraften i arga barn. Vi är arga, frustrerade och vi har goda skäl till det. Om man vill att vi ska sluta så får man sluta göra oss arga.

"Händelserik resa"

Youtuber-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu erbjöd Thunberg skjuts efter att mötet i Chile flyttats och i november avseglade hon tillsammans med besättningen och sin pappa Svante Thunberg från Virginia på USA:s östkust mot Portugal på den knappt 15 meter långa katamaranen "La Vagabonde".

– Det är inte rekommenderat att korsa Atlanten så här års. Det har varit en händelserik resa, sade Whitelum på pressträffen.

– Jag är glad över att få ha varit en liten del av Greta resa, sade han.

Anna Hansson/TT

Malin Johanson/TT

Greta Thunberg är på plats i Portugal.
Greta Thunberg är på plats i Portugal. Bild: Armando Franca
Thunberg klev i land i Lissabon på tisdagseftermiddagen.
Thunberg klev i land i Lissabon på tisdagseftermiddagen. Bild: Pedro Rocha/AP/TT
På väg in till hamnen Doca de Santo Amaro i Lissabon.
På väg in till hamnen Doca de Santo Amaro i Lissabon. Bild: RAFAEL MARCHANTE/Reuters/TT

Den 2–13 december pågår FN:s klimattoppmöte COP25 i Madrid, som hastigt tog över värdskapet när Santiago i Chile backade ur på grund av oroligheter i landet.

Runt 25 000 deltagare från nästan 200 länder deltar. Under första veckan är det främst tjänstemän som förhandlar. Under andra veckan anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Sverige förhandlar inte som enskilt land, utan genom EU.

Den formella agendan handlar mycket om hur Parisavtalet ska implementeras. Regler för utsläppshandeln mellan länder ska beslutas (artikel 6) och en översyn ska göras av hur skador och förluster till följd av klimatförändringarna hanteras.

Andra frågor som lyfts fram är havsfrågor och jämställdhet. Dessutom pågår mängder av möten utanför förhandlingsrummen där klimatorganisationer, näringsliv och forskare deltar.

Källa: Regeringen, COP25.

ANNONS