Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Thomas Bennelind

Terrängbrand bröt ut vid lägerplats

Räddningstjänst har fått rycka ut till en brand i terrängen utanför Strömstad.

Terrängbrand bröt ut vid lägerplats

Larmet kom vid 11-tiden på söndagen, om en brand intill sjön Färingen, nordväst om Strömstad. Enligt uppgift från räddningstjänsten handlar det om en lägerplats där någon tältat, och eldat rakt på backen.

– Två före detta lägereldar syns tydligt, upplagda i ring. Sen har det gått ner i backen och spritt sig ut åt sidorna, berättar Glenn Domare Gustavsson, insatsledare på Räddningstjänsten.

Ovan mark var branden inte särskilt omfattande. Men på grund av den torka som rått hela sommaren spred sig glöden desto mer i backen. För att kunna släcka har räddningstjänsten fått gräva upp marken, och Glenn Domare Gustavsson beskriver den ena av eldhärdarna som två meter i diameter och mellan en halvmeter och en meter djup.

– Det är rötter och torvaktig jord som brinner. Det är till största delen en glödbrand eftersom det inte kommer till syre, men det kan när som helst flamma upp. I värsta fall kan det bli så att träd faller när rötter bränns av, säger han.

Markägaren drar nitlotten

Det var några personer som var ute med sina hundar som hade sett att det brann och slagit larm. De hade försökt släcka med hjälp av sina hundpåsar och vatten i sjön, men det hade inte räckt långt. Räddningstjänsten var på plats vid elvatiden och var fortfarande kvar på plats vid halv tvåtiden.

– Vi släcker ner nu så att vi tror att det är släckt, men det kan vi aldrig garantera. Det blir markägaren som får dra nitlotten och hålla koll så att det inte börjar brinna, säger Glenn Domare Gustavsson som är märkbart irriterad över den uppkomna situationen.

– Folk fattar inte, bara för att eldningsförbudet har upphört kan man inte bete sig hur som helst i skog och mark.

LÄS MER: Eldningsförbudet hävs i norra Bohuslän