Tegnell: Ett väldigt bra vaccin

Allt talar för att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin. Även för äldre. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT med anledning av två brittiska studier.

ANNONS
|

De tvivel som funnits kring Astra Zenecas vaccin mot covid-19 för äldre finns inte längre för Folkhälsomyndigheten.

Detta efter att hälsovårdsmyndigheterna i England (Public Health England) respektive Skottland (Public Health Scotland) redovisat två separata studier om vaccinets effektivitet, även bland äldre.

– Det är väldigt bra studier. De har väldigt bra kontroll på sina grupper, så det här tyder väldigt starkt på att det ger ett bra skydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Det fanns heller inget i de tidigare studierna som talade emot det, menar han.

– Det var bara det att de hade för få personer, så man fick ingen riktig styrka i den statistik man gjorde. Så allting talar för att det här är ett väldigt bra vaccin, även för äldre. Skyddseffekt och liknande ligger på samma nivå som Pfizers, Modernas och de andra vaccinerna vi har på plats just nu, säger Anders Tegnell till TT.

ANNONS

I Sverige är rekommendationen att personer 65 år eller äldre inte bör få Astra Zenecas vaccin, ett beslut som nu kan komma att omprövas, enligt Tegnell.

Enligt Anders Tegnell vore det närmast korkat att inte låta sig vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

– Alla vacciner kommer att ha bra och mindre bra sidor. Astra Zenecas vaccin är definitivt ett väldigt bra vaccin. För en individ är det definitivt mycket bättre att vaccinera sig med Astras Zenecas vaccin än att inte vaccinera sig alls, eller att vänta med att vaccinera sig, vilket absolut är ett mycket sämre alternativ, säger han.

ANNONS