Arkivbild från näringslivsgalan på Tanumstrand i november.
Arkivbild från näringslivsgalan på Tanumstrand i november. Bild: Arvid Brandström

Tanum mest företagsamt i Västra Götaland

Tanum har återigen den mest företagsamma befolkningen i regionen och är även den kommun i Fyrbodal där företagsamheten vuxit mest. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

ANNONS
LocationTanum||

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt eller strategiskt ansvar för ett företag ökar eller minskar. Jämfört med förra året ökar företagsamheten, det vill säga andelen företagsamma invånare, i 35 av regionens 49 kommuner.

Sammantaget är i snitt 11,9 procent av regionens befolkning företagsamma och jämfört med Sveriges övriga län har Västra Götaland rikets nionde högsta företagsamhet. Rikssnittet är 12,5 procent.

I Tanums kommun är hela 20,4 procent av befolkningen verksamma i ett företag. Det är den högsta andelen i regionen. Siffran för Strömstads kommun är 14,1 procent.

ANNONS

– För andra året i rad har Tanum högst företagsamhet, inte bara i Fyrbodal, utan i hela Västra Götaland! Hela 20,4 procent av befolkningen är på något vis inblandat i ett företag. En fantastisk siffra och ett styrkebesked för kommunen, menar Alexander Fägersten på Svenskt Näringsliv Västra Götaland.

Andelen kvinnliga företagare är lägre – där handlar det för Tanums del om 10 procent av kommunens kvinnor.

Tyvärr ser vi att andelen kvinnliga och unga företagare fortfarande släpar efter. Det är en av kommunernas största utmaningar om man vill säkra återväxten bland företagare, säger Alexander Fägersten.

ANNONS