Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lina Magnusson, chef för Tanums barn- och utbildningsförvaltning, tror att kommunens samarbete med Skolverket kring utvecklingsarbete lönat sig. Bild: Jenny Johansson

Tanum har friskare lärare som är mer nöjda med sin arbetsgivare

Tanum ligger betydligt bättre till än Strömstad i årets rankning från Lärarförbundet, på plats 86 av landets 290 kommuner. Siffrorna tyder på friska lärare som är nöjda med kommunen som arbetsgivare.

När det gäller friska lärare hamnar Tanum på plats 87 och på plats nummer 5 när det gäller synen på kommunen som huvudman. För Strömstad är samma siffror dystrare: plats 287 respektive 255.

LÄS MER: Strömstad sämst skolkommun i Västra Götaland

Det betyder att Tanum klättrat i förhållande till förra årets resultat, men jämförelser ska man vara försiktig med, eftersom kriterierna är ändrade i år. Årets mätning är förändrad för att ta hänsyn till att socioekonomiska faktorer, som föräldrarnas utbildning och inkomster, påverkar skolresultat.

Vad gör Tanum för att det ska se så bra ut?

– Vi har nog rykte om oss att vara en bra skolkommun, säger Lina Magnusson, förvaltningschef i Tanum sedan ett år och med ett förflutet som rektor på olika tjänster i Strömstad.

– Jag upplever att det finns en hög grad av professionalism bland pedagogerna i Tanums skolor. De känner att man är värd något som pedagog.

Hon förklarar också att förvaltningen, när personal ska rekryteras, märker att det är ett plus att kommunen bedriver ett medvetet utvecklingsarbete i skolan.

– Vi deltar i Skolverkets treåriga utvecklingsprojekt, som ger oss möjligheter till samarbete med ett lärosäte. Det har varit Karlstads universitet.

– Under första året gjorde vi analyser och åtgärdsplaner. Nu är vi inne på år två och har genomfört utbildningar för alla pedagoger och rektorer tillsammans med Karlstads universitet.