Tamponger är en av flera produkter som ska granskas av Kemikalieinspektionen. Arkivbild.
Tamponger är en av flera produkter som ska granskas av Kemikalieinspektionen. Arkivbild.

Tamponger ska granskas av myndighet

Kemikalieinspektionen ska kartlägga farliga ämnen i en lång rad produkter som används till vardags. Utredningen omfattar allt från möbler till träningsredskap och kläder. Bindor, tamponger och menskoppar är särskilt prioriterade.

ANNONS

- Vi tittar ju inte på de här intimhygienprodukterna för att vi tror att det är ett jätteproblem. Så är det inte alls, utan vi vill bara veta. Det har också har förekommit en del uppgifter i medier tidigare som är intressanta, om en schweizisk undersökning där man pratat om rester av bekämpningsmedel till exempel, säger Erik Gravenfors, kemist och utredare på Kemikalieinspektionen, till TT.

Ämnen som finns i vanliga saker av till exempel gummi, silikon och papper kan vara hormonstörande eller påverka möjligheten att få barn. Nu ska myndigheten göra en kartläggning av vilka ämnen som kan finnas i vanliga produkter. Regeringen har skjutit till 20 miljoner kronor för kartläggningen som ska pågå i fyra år, rapporterar Ekot.

ANNONS

"Tungt skäl"

Bindor, tamponger och menskoppar är särskilt prioriterade i projektet. I dag regleras inte de här produkterna specifikt i lagstiftningen och ingen myndighet har därför tillsynsansvar för kemikalierisker med dessa. Företagen har själva ansvar för att se till att deras produkter är säkra.

TT: Hur kan det vara så att produkter som kvinnor har använt i så många år, som man har inuti sina kroppar, att ni inte vet riktigt vad de innehåller?

- Det tycker inte vi alls är tillfredsställande. Och det är därför vi prioriterar det också, för det är i kontakt med slemhinnor och är väldigt nära kroppen. Det är ett tungt skäl för oss.

Okända ämnen

Erik Gravenfors tror att man genom projektet kommer att hitta miljöfarliga ämnen i olika produkter, och hoppas att det kommer att ge en tydligare bild av hur varor är sammansatta.

- Vi tror en sådan här kartläggning kommer vara jätteviktigt för Kemikalieinspektionens prioriteringar, så att vi har rätt fokus. Vi tror också att vi kanske stöter på okända farliga ämnen.

ANNONS
TT
ANNONS