Rinkeby är "nästan som en krigszon", enligt tillträdande chefen för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Arkivbild.
Rinkeby är "nästan som en krigszon", enligt tillträdande chefen för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Arkivbild.

Tamm: Det är inte krig i Rinkeby

Chefsåklagaren Lise Tamms uttalanden om Rinkeby som en "krigszon" har ifrågasatts. Nu slår hon tillbaka mot kritiken.

ANNONS
|

"Rinkeby är nästan som en krigszon alltså. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort", sade Lise Tamm, i dag chefsåklagare och från och med årsskiftet chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i en intervju med Studio Ett i Sveriges Radio.

Tamms sätt att formulera sig fick rikspolischefen Dan Eliasson att reagera. Även lokalpolischefen Niclas Andersson vänder sig emot ordvalet "krigszon", men anser att de i stort har en överensstämmande bild.

Det är "oacceptabelt att ett antal unga män terroriserar befolkningen", säger Tamm när hon nu bemöter kritiken från polischeferna. Men enligt henne är det inte främst polisen som ska ändra sina arbetsmetoder, utan andra samhällsaktörer.

ANNONS

- Jag har inte påstått att det är krig där. Jag gjorde jämförelsen med hur man kan tänka, vad finns det för framgångsfaktorer för att få unga män att vilja göra något annat än att bli kriminella? Den absoluta majoriteten i Rinkeby fungerar väl.

I intervjun lyfte Tamm också Colombia, och situationen med Farc-gerillan, och frågade sig hur man hade arbetat där.

- När jag tänker på Colombia tänker jag till exempel på biståndsorganisationer som har arbetat på ett annorlunda sätt, på framgångsfaktorer man har haft där för att arbeta med unga människor som är våldsbenägna, säger Lise Tamm.

TT
ANNONS