Talmannens ilska mot Miljöpartiet – föreslår Andersson igen

Talman Andreas Norlén beklagar och ber om ursäkt för regeringskaoset under onsdagen.
– Det hade kunnat undvikas, säger han och lägger skuld på Miljöpartiet.
Samtidigt meddelar talmannen att Magdalena Andersson (S) föreslås bli ny statsminister – igen.

ANNONS
|

Under torsdagen samtalade talman Andreas Norlén med alla partiledare igen.

Anledningen är att Magdalena Andersson avgick som statsminister redan innan hon formellt hade hunnit tillträda på onsdagen. Detta till följd av att Miljöpartiet meddelade att man lämnar regeringen, då regeringens budget förlorade och den budget som M, KD och SD förhandlat fram i stället gäller. Detta på grund av att Centerpartiet släppt fram Andersson som statsminister – men inte hennes budget. En dramatisk dag i svensk inrikespolitik, minst sagt.

LÄS MER:Historiska beslutet: SD får inflytande över Sveriges budget

LÄS MER:Magdalena Andersson vald till statsminister

LÄS MER:Så reagerar omvärlden på Sveriges politiska kris

Ren S-regering

Efter samtalen landade Andreas Norlén i att återigen föreslå Magdalena Andersson som statsminister, men då för att leda en ren S-regering.

ANNONS

– Jag har fått besked om att samtliga partiledare står fast vid den uppfattning de hade, säger han.

Det innebär att S, MP, V och C kommer att ställa sig bakom Andersson även i en kommande omröstning, som kommer att ske på måndag. En ny regeringsförklaring, lista med ministrar som ska ingå i regeringen och skifteskonselj på Slottet, där Stefan Löfven formellt lämnar över till sin efterträdare väntas ske på tisdag.

Kritiserade MP

Talmannen inledde sin pressträff med att djupt beklaga det kaos som utspelade sig i riksdagen i går. Han var skarpt kritisk till Miljöpartiet som han menar borde ha informerat honom om sina villkor, att partiet skulle lämna regeringen om högeroppositionens budget skulle gå genom.

– Jag tycker de borde ha informerat mig, ansvaret för detta borde rimligen ligga hos den som har sådana förbehåll, säger Norlén.

Talmannen menade också att det som inträffade under onsdagen riskerar att skada förtroendet för riksdagen, det politiska systemet och de politiska partierna i allmänhet.

– Det gör att det politiska skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt. Det är ju i grunden orimligt att riksdagen väljer en statsminister som sedan, sju timmar senare, avgår.

MP-profil: Vevar utan att veta

På frågan om inte också Magdalena Andersson, som tänkt regeringsbildare, borde ha vetat om detta – och i sin tur informerat talmannen sa han:

ANNONS

– Min bild är att hon blev lika överraskad som jag.

Kritiken från talmannen väckte omgående reaktioner i sociala medier. Borgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén, surnade till och skrev:

”Sällan hört en talman som slirar så och på en ansvarsfråga” och tillade: ”Han vevar utan att veta vad som hänt.”

LÄS MER:Magdalena Andersson – en ny Göran Persson

LÄS MER:Lokala politiker: ”Viktigt med en kvinnlig statsminister”

ANNONS