Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, får talmannens uppdrag att undersöka om han kan bilda ny regering. Bild: Anna Tarnhuvud
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, får talmannens uppdrag att undersöka om han kan bilda ny regering. Bild: Anna Tarnhuvud

Talmannen ger Ulf Kristersson sonderingsuppdraget

Talman Andreas Norlén ger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att sondera för en ny regering. En omröstning kan ske redan på måndag.

– Han är ledare i det största partiet i den grupp som fällde statsminister Stefan Löfven, då är det rimligt att han får undersöka möjligheten att ersätta honom som statsminister, säger Andreas Norlén.

Talmannen träffade alla partiledare och språkrör under 30 minuter vardera på tisdagen. Efter att han redogjort med de vice talmännen presenterade Andreas Norlén vad han kommit fram till.

Liksom efter valet 2018 är det Ulf Kristersson (M) som Andreas Norlén föreslår som första partiledare att pröva möjligheten att bilda en ny regering. Förklaringen till detta är att Kristersson ingick i den opposition som i förra veckan fällde Stefan Löfven (S) och hans regering, men också att flera partiledare under samtalen med talmannen velat att det är han som ska få uppdraget.

– Det var fler som pekade på Ulf Kristersson än som pekade på Stefan Löfven som första sonderingsperson. Det var också flera som inte tog ställning. Jag kommer inte att redovisa vem som tyckte vad, säger Andreas Norlén.

LÄS MER: Hultberg: ”Vi tycker att Sverige behöver en ny politisk riktning”

LÄS MER: Strömstads politiker om regeringskrisen: "Nu sätts allt på vänt"