Magdalena Andersson (S) har fått i uppdrag att försöka bilda regering (arkivbild).
Magdalena Andersson (S) har fått i uppdrag att försöka bilda regering (arkivbild). Bild: Anders Ylander

Talmannen ger Magdalena Andersson sonderingsuppdrag

Magdalena Andersson (S) får talmannens uppdrag att undersöka möjligheten att bilda regering. Senast på tisdag ska hon redovisa hur det går.

ANNONS

Efter kaffe med dopp med partiledarna gav Andreas Norlén besked om hur han ser på regeringsbildningen efter Stefan Löfvens avgång.

De tidigare processerna han genomfört har varit väldigt olika. Den första, efter valet 2018, blev rekordlång och tog 134 dagar medan regeringsbildningen i somras var över på ett par veckor.

Vill ha en snabb process

Även denna gång strävar han efter en snabb process.

– Jag vill se en snabb men inte forcerad process, säger Norlén.

Efter samtalen med partiledarna har han landat i att det är Magdalena Andersson, Socialdemokraternas nyvalda partiledare, som är den naturliga regeringsbildaren, då läget är detsamma som i somras när hennes företrädare Stefan Löfven återvaldes.

ANNONS

LÄS MER:I dag kan Magdalena Andersson få sonderingsuppdraget

LÄS MER:Löfven har avgått - nu väntar nya talmansrundor

Andersson får till på tisdag klockan tio på sig att undersöka sina möjligheter. Om hon lyckas säkra stöd kan en omröstning om henne hållas i riksdagen redan på torsdag nästa vecka. Bedömer hon att det krävs mer tid kan hon beviljas det av talmannen och då sker en omröstning senare.

Själv menar Andersson att arbetet börjat direkt.

”Jag är redo, mitt sonderingsarbete börjar nu och jag har precis bjudit in Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till samtal” skriver hon på Facebook där hon också kort redogör för vad hon vill med uppdraget:

”Välfärden i hela Sverige ska stärkas. Vi ska ta tillbaka kontrollen över skolan, vården och omsorgen. Och av respekt för alla som jobbar och bygger vårt land ska vi ha trygga pensioner och socialförsäkringar.

Sverige ska leda klimatomställningen. Jag vill driva på den gröna industriella revolutionen för att skapa nya jobb och bygga ett långsiktigt hållbart samhälle.

Och jag vill vända på varenda sten och mobilisera hela samhället för att bryta segregationen och röka ut våldet som hotar vår samhällsgemenskap. ”

Måste övertyga Dadgostar

För Magdalena Andersson är i dag den största utmaningen att lyckas övertyga Vänsterpartiet om att släppa fram henne.

Under torsdagen framhöll Nooshi Dadgostar, partiledare (V), att man vill ha Andersson som statsminister – men att man kräver förhandlingsresultat för att ställa sig bakom henne. Det hon särskilt pekade ut var höjda pensioner.

ANNONS

LÄS MER:Dadgostar (V) skruvar upp tonen mot Magdalena Andersson

ANNONS