Tågstrejken blåstes av i dag, måndag. Arkivbild.
Tågstrejken blåstes av i dag, måndag. Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Tågstrejken avbruten – nytt avtal på plats

Almega Tågföretagen och fackförbundet Seko har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Därmed avblåses Sekos strejkvarsel som skulle trätt i kraft i dag klockan 15.

ANNONS

Under förmiddagen nådde fackförbundet Seko och företrädaren för arbetsgivarna, Almega Tågföretagen, ett avtal. Därmed blåste arbetstagarna av strejkhotet som skulle gått skarpt klockan 15 i dag, måndag.

– Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlingarna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar. Självfallet löser denna uppgörelse inte alla problem som finns i branschen, men det är ett steg framåt. Vi hade aldrig löst detta utan den fantastiska mobilisering som våra medlemmar och förtroendevalda lyckats åstadkomma och det stöd som funnits bland allmänheten för de krav vi ställt på rimliga villkor för spårtrafikanställda, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

ANNONS

Seko skriver vidare att förhandlingarna lett till bland annat löneökningar och avsättningar till flexpension på totalt 7,4 procent under avtalsperioden, tydlig reglering när det gäller sena schemaändringar, en utredning om arbetstidsförkortning samt att frågan om ensamarbete vid framförande av resandetåg ska hanteras i en partsgemensam arbetsgrupp.

Det var den sista frågan – om ensamarbete – som ledde till den vilda strejken som pågick i Stockholms pendeltrafik för ett par veckor sedan.

Strejken skulle ha inletts i förra veckan, men förhandlingsmedlarna rekommenderade att skjuta på strejken tills i dag klockan 15. I ett första skede hade Öresundståget, en del sträckor hos SJ samt pendeln i Stockholm påverkats.

ANNONS