Bostadsmarknaden i fokus för svensk ekonomi. Arkivbild.
Bostadsmarknaden i fokus för svensk ekonomi. Arkivbild.

Swedbank: Boprisfall kan ge ökad arbetslöshet

Den svenska ekonomin gynnas just nu av en bra internationell tillväxt. Men ett boprisfall på 15 till 20 procent skulle ge "en märkbar negativ påverkan på svensk ekonomi med risk för lägre tillväxt och stigande arbetslöshet".

ANNONS
|

Det skriver Swedbank i den senaste konjunkturrapporten Economic Outlook.

I rapporten ställer Swedbank också frågorna "Kommer priserna att stabiliseras, falla eller fortsätta öka?" och "Vad händer med svensk ekonomi om bostadsmarknaden bromsar in?"

Amorteringskravet har påverkat

Enligt Swedbank beror avmattningen på bomarknaden huvudsakligen på två saker. Dels amorteringskravet som infördes för drygt ett år sedan, och dels byggandet som nu gett ett större utbud av nyproducerade bostäder.

Swedbanks bedömning är att bostadspriserna i landet som helhet kommer att vara oförändrade. Men banken kastar in en brasklapp om att priserna kan gå upp eller ned med 5 procent beroende på marknad och objekt. När det gäller dyra bostäder i storstäder bedömer banken att det kan bli "en större korrigering".

ANNONS

Enligt Swedbank medför den starka arbetsmarknaden, stigande disponibla inkomster och befolkningsökningen att ett större fall i bostadspriserna i landet som helhet motverkas.

Risk för stigande arbetslöshet

Men det kommer också en varning. Om bostadspriserna faller med 15 till 20 procent kommer det att ge "en märkbar negativ påverkan på svensk ekonomi med risk för lägre tillväxt och stigande arbetslöshet".

Svensk export och industri gynnas av högre tillväxt i närområdet. Dessutom tror Swedbank att en stärkt arbetsmarknad tillsammans med höjda barnbidrag och sänkt pensionärsskatt kommer att leda till att de disponibla inkomsterna stiger med ungefär 5 procent.

TT
ANNONS