Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En chef på Sveriges Television uppges ha försökt köpa sex av vad han trodde var en 14-årig flicka. Arkivbild.

SVT-chef lämnar – försökte köpa sex av barn

En chef på Sveriges Television försökte på nätet köpa sex av vad han trodde var en 14-årig flicka, skriver Expressen. Chefen lämnar nu sitt uppdrag på SVT. Han har också polisanmälts.

Chefen erbjöd flickan totalt 9 000 kronor för att få ta hennes oskuld när hon fyllt 15 år – ovetande om att det egentligen var en reporter på Expressen han chattade med. När mannen senare konfronterades av reportern hävdade han att syftet var att rädda flickan.

- Det har aldrig varit en fråga om att köpa sex, säger SVT-chefen till Expressen.

I meddelandetråden som Expressen återger framstår det dock som att han ska ge flickan pengar för att "ta den" när de skriver om hennes oskuld.

"Mycket allvarligt"

SVT har kommit överens med chefen om att han lämnar televisionen med omedelbar verkan.

- Utifrån de samtal vi har haft med honom och de samtal som kommer fram i chatt-loggen så är förtroendet från SVT:s sida helt förbrukat och det är omöjligt för honom att arbeta kvar, säger SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala till kanalen.

Chefen har bekräftat att han är den utpekade mannen. Han har haft en lägre chefsbefattning inom SVT och inget publicistiskt ansvar. Händelsen är polisanmäld och SVT har även inlett en internutredning.

Den utpekade SVT-chefen kom i kontakt med reportern, som utgav sig för att vara en 14-årig flicka, på en sajt för "sugar dating" – ett koncept som går ut på att män ska träffa kvinnor de kan "skämma bort". Enligt bland annat polisen lockas dock många pojkar och flickor in prostitution med falska förespeglingar via sajter för "sugar dating".

"Förklädd prostitution"

Sajterna friskriver sig från ansvar och förnekar att det skulle handla om prostitution, enligt polisen, som därför vill gå ut och berätta om företeelsen.

"Vi kan tydligt se att det rör sig om förklädd prostitution", säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning (Noa), till polisen.se.

"Sedan vi på allvar började övervaka och kontrollera dessa sajter har vi kommit i kontakt med pojkar och flickor som varit så unga som 13 år när de debuterat på dessa sidor."