Stridsfordon 90 vid en markstridsövning på Revingehed.
Stridsfordon 90 vid en markstridsövning på Revingehed. Bild: Johan Nilsson/TT

Sveriges nya vapenleverans – planerar att skicka Archer

Sverige planerar att skicka högt efterfrågade artillerisystemet Archer till Ukraina. Innan dess ska även 50 stycken Stridsfordon 90 och pansarvärnsrobotar levereras till det krigsdrabbade landet, i ett nytt paket värt 4,3 miljarder kronor.
– Just nu står kriget och väger, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS
|

Det var en rejäl uppställning av ministrar som höll pressträff på torsdagsmorgonen om nya satsningar från Sverige för att stötta Ukraina i kriget mot Ryssland. Förutom Ulf Kristersson deltog också försvarsminister Pål Jonson (M) samt partiledarna för de två andra regeringspartierna, Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister, och Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister.

Efterfrågat vapenslag

Regeringen har fattat beslut om att ge Försvarsmakten i uppdrag att förbereda för att skicka artillerisystemet Archer B till Ukraina. Systemet har länge stått högt upp på önskelistan hos Ukraina då det kan förflyttas på hjul och avfyras snabbt med stor precision.

Men detta kräver en rad tillstånd och beräknas ta lite tid. Innan dess avser regeringen att skicka annat stöd. Det handlar bland annat om Stridsfordon 90, som av Ebba Busch beskrevs så här:

ANNONS

– Ett mycket stiligt stridsfordon.

Enligt Pål Jonson kräver fordonet utbildning och därmed kan det finnas på plats för användning i kriget inom några månader. Totalt finns det i dag 24 stridsfordon av den aktuella typen i militära förråd i Sverige, varav 20 beräknas kunna uppgraderas. Utöver detta ska Sverige också skicka pansarvärnsrobotar, granatgevär, pansarskott, automatvapen och minröjningsutrustning.

Varnar för angrepp

Som helhet värderas det svenska paketet till Ukraina till 4,3 miljarder kronor.

– Det är ett mycket stor belopp också i en internationell jämförelse, säger Jonson.

Enligt Ulf Kristersson är den samlade bilden av kriget att det nu står och väger mellan länderna.

– Ukraina varnar för storskaliga ryska angrepp, säger han.

– Och Ryssland tycks tro att de har tiden på sin sida, där Väst ska förlora sin enighet.

Kristersson framhöll dock att enigheten mellan de västliga länderna är intakt och att detta kan ha förvånat den ryska ledningen.

ANNONS