Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Presskonferens på onsdagsförmiddagen med statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud
Presskonferens på onsdagsförmiddagen med statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud

Sverige kan skicka fler vapen till Ukraina

Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på onsdagsförmiddagen.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson berättar under en pressträff på onsdagen att hon informerat de andra riksdagspartierna om förra veckans EU-toppmöte i franska Versaille angående Ukraina.

Hon beskriver det som sker i Ukraina som fruktansvärt med attacker mot civila, och sjukhus och att kriget driver väldigt många människor på flykt. Hon säger att Putins hopp om att försvaga EU haft motsatt effekt och ett Europa nu står mer enat än någonsin.

– Vi vill fortsätta stötta Ukraina både humanitärt och militärt, säger Magdalena Andersson om EU ländernas gemensamma ställningstagande efter toppmötet.

Hon säger också att EU-länderna är enade om ökade försvarssatsningar i Europa och att minska EU-ländernas energiberoende.

Försvarssamarbete med Storbritannien

Under ett möte inom försvarspakten JEF (Joint Expeditionary Force) i London tidigare i veckan kom Magdalena Andersson överens med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson om att öka det bilaterala försvarssamarbetet mellan länderna. Fortsatta diskussioner kommer nu att ske mellan ländernas försvarsministrar.

På en fråga om det finns något tak på hur många flyktingar Sverige kan ta emot från Ukraina, säger Magdalena Andersson att "Vi i Europa måste ta emot alla som flyr".

Hon betonar samtidigt att mottagandet måste ske solidariskt och att EU-länderna behöver komma överens om hur mottagandet ska ske. Statsministern säger också att hon inte utesluter att Sverige kommer att bidra med fler vapenleveranser till Ukraina och att Sverige undersökt möjligheten att skicka fler vapenleveranser till Ukraina. Sverige har tidigare skickat 5 000 pansarskott till landet samt skyddsutrustning och fältransoner till det ukrainska försvaret.

Magdalena Andersson säger att Sverige inte kan ta ett oproportionerligt stort ansvar när det gäller mottagandet av flyktingar och att Sverige därmed skulle hamna i en liknande situation som under flyktingvågen 2015. Statsministern betonar också att EU nu arbetar för att försöka få stopp på kriget, och att det är helt avgörande för hur många människor som behöver fly från Ukraina.

Hade videomöte med Zelenskyj

Under onsdagens pressträff fick Magdalena Andersson också en fråga hur hon upplevde det videomötet hon deltog i med den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj tidigare under veckan i samband med att hon befann sig på mötet med JEF-ländernas ledare i London:

– Det berörde oss alla väldigt nära som satt på mötet, det är en fruktansvärd situation. Den är helt skapat av den ryska statsledningen, sa statsministern som också tryckte på att Ryssland kan stoppa kriget genom att omedelbart avbryta invasionen.

Hon säger också att hon delar den ukrainska presidentens analys om att den ryska invasionen är en attack på alla EU-länder på så sätt att Rysslands invasion är en attack mot hela den Europeiska säkerhetsordningen.