Sverige ökar militärt stöd till Ukraina

Sveriges nya regering skickar dess första biståndspaket till Ukraina. I det ingår humanitärt stöd för 720 miljoner kronor och militär utrustning för tre miljarder kronor – bland annat luftvärnssystem.
– Tyvärr har vi inga indikationer på att Rysslands aggression och invasion mot Ukraina kommer att avta under en överskådlig tid, säger försvarsminister Pål Jonsson.

ANNONS
|

Humanitärt stöd för 720 miljoner kronor, varav 400 miljoner kommer från outnyttjade medel som var öronmärkta för vaccinprogrammen.

Politisk stöttning där Sverige är en del av EU:s stöd på totalt 19 miljarder euro, drygt 200 miljarder kronor, i form av bland annat sanktionspaket och en militär utbildningsinsats.

Militärt stöd för tre miljarder kronor – mer än förra regeringens sammanlagda paket (1,9 miljarder kronor), poängterade försvarsminister Pål Jonson (M).

Det ingår i nya regeringens paket med bistånd och stöd till Ukraina.

– Det har varit viktig för den här regeringen att vi har ett sammanhållet paket, politiskt, ekonomiskt, militärt, humanitärt men också ett uthålligt stöd till Ukraina. Tyvärr har vi inga indikationer på att Rysslands aggression och invasion mot Ukraina kommer att avta under en överskådlig tid, säger försvarsministern på en pressträff under onsdagsmorgonen.

ANNONS

Vill inte avslöja vilket system

Det militära stödet består bland annat av vinterutrustning och kvalificerade vapensystem.

Under tisdagen möttes försvarsministrarna inom EU med Ukrainas försvarsminister som allra mest efterfrågade luftförsvarssystem, berättar Pål Jonson. Därför bidrar Sverige nu med avancerade vapen – dels ett luftvärnssystem med ammunition samt ammunition till ytterligare ett luftvärnssystem, alltså system som syftar till att försvara mot attacker från luften.

På frågan varför andra länder specificerar vilka system de skickar medan Sverige inte gör det säger försvarsministern att det bara är vissa andra länder som gör det.

– Vissa andra länder tror jag har ännu större grad av sekretess än vad Sverige har, säger Pål Jonson.

ANNONS