Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blodprover som ska analyseras avseende antikroppar mot coronaviruset i ett laboratorium i i Lund. Bild: Johan Nilsson/TT
Blodprover som ska analyseras avseende antikroppar mot coronaviruset i ett laboratorium i i Lund. Bild: Johan Nilsson/TT

Svensk studie: Antikroppar mot coronaviruset kvar efter nio månader

96 procent av personer med antikroppar mot coronaviruset hade kvar antikropparna nio månader senare. Det visar en svensk studie vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet.
– Om man har haft bekräftad covid-19 tycker jag att man kan ställa sig sist i kön för vaccin, säger en av forskarna till SVT.

Det var i våras som prover samlades in från över 2 000 medarbetare på Danderyds sjukhus. 19 procent av dem hade antikroppar mot coronaviruset.

I en ny fas av studien har man undersökt hur länge antikropparna funnits kvar i kroppen.

”De nya resultaten visar att 96 procent av de 370 deltagare som i våras hade antikroppar mot spike-proteinet, det vill säga antikroppar som kan neutralisera viruset, fortfarande efter nio månader, har mätbara nivåer av dessa antikroppar”, skriver Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.

Två tredjedelar av personerna har också t-cellsminne specifikt för coronaviruset.

– Genom att undersöka flera komponenter av immunförsvaret nio månader efter genomgången infektion, kan vi se att även milda symptom ger ett långvarigt och brett immunförsvar, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för den så kallade Community-studien vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet.

Studien drivs och genomförs i ett nära samarbete mellan Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet, KTH, SciLifeLab, Uppsala Universitet och Folkhälsomyndigheten.

– Om man har haft bekräftad covid-19 så tycker jag att man kan ställa sig sist i kön för vaccin och låta andra som behöver det mer vaccinera sig först, säger Charlotte Thålin till SVT.

LÄS MER: Därför dör vissa i corona – medan andra går symtomfria

Liten risk att smitta

Charlotte Thålin säger också att det har funnits en osäkerhet om en person med antikroppar kan bära på viruset och smitta andra utan att själv ha några symptom.

– Men den risken verkar vara mycket liten, säger hon.

Enligt studien är det också låg risk att man infekteras flera gånger. Det tog de reda på genom att testa 340 deltagare en gång i veckan under tio veckor. Det visade sig då att mindre än en procent av deltagarna hade viruset.