Andelen kvinnor som drabbas av svåra bristningar i underlivet i samband med vaginal förlossning fortsätter att minska. Arkivbild.
Andelen kvinnor som drabbas av svåra bristningar i underlivet i samband med vaginal förlossning fortsätter att minska. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Svåra bristningar vid förlossningar minskar

ANNONS

Antalet allvarliga bristningar vid förlossningar fortsätter att minska, rapporterar SVT Nyheter. Mellan 2018 och 2019 minskade de med drygt två procent och trenden fortsätter under det första halvåret 2020, enligt statistik från Graviditetsregistret.

På fem år har skadorna minskat med 17 procent.

De senaste åren har särskilda utbildningsinsatser gjorts för att minska de allvarliga skadorna. Det kan bland annat handla om hur man hanterar förlossningens slutskede, vilken ställning föderskan har samt flitigare användning av det så kallade "finska greppet".

– För ett antal år sedan trodde man att man skulle föda snabbt, att kvinnan skulle ta i för kung och fosterland under de sista värkarna. Men nu har det visat sig att det inte alls bör gå till så, det leder snarare till fler bristningar, säger Michaela Granfors, förlossningsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och registerhållare för Graviditetsregistret, till SVT.

ANNONS
ANNONS